2014. szeptember 30. kedd | 40. HÉT | 273. NAP | 15:50 | JEROMOS, BECSE

Mizo csodafarm - Így verik át az embereket?

2012. október 24. | 07:00
Kollégánk szerint szép és jó, hogy animációs filmmel reklámozzák Csányi Sándor csípőtelki új tehenészetét, azonban a kisfilm kissé csúsztat. Csípőtelken ugyanis a tehenek zárt rendszerben mozognak istálló és fejőállomás közt, rétet és legelőt utoljára talán bocikorukban láthattak.

Mint ahogyan arról korábban beszámoltunk, Orbán Viktor és Csányi Sándor közösen avatták fel a Bonafarm csoport új tehenészeti telepét Csipőteleken.
Hála a rengeteg ott élő tehénnek, a Mizo garantáltan jóminőségű, saját tejet használhat fel termékeihez. Ennek bizonyára a gazdák is nagyon örülnek, így eggyel kevesebb helyen tudnak megszabadulni teheneik tejétől.

A minap találkoztam egy TV csatornán sorozatnézés közben az új Mizo-reklámmal. Egy nagyon aranyos zenés, meseszerű animációs reklámról van szó. Kifejezetten barátságos. És végre nincs pocak, se pelenka, se hüvelygomba.

A dalból kiderül a Mizo titka:

"Van egy csodás kis helyünk, ahol vidáman él minden tehenünk
Dúsak a legelők, a víz igen édes, a tej meg a vaj pedig selymes és krémes
Mizo csodafarm, Csipőtelek, emeljük hát a bögrénk emberek
Ez az a hely Csipőtelek, mert az élet nálunk tejesen kerek"A reklám:

Ez egyértelmű. Nem is várnánk mást, mint zöld mezőkön legelő Holstein-fríz teheneket, akik nagyon jól érzik magukat. Hiszen a képlet egyszerű: a tehenet kihajtjuk a mezőre, legelészik kedvére és időnként megfejik. Hát nem.

De nincs is itt olyan nagy hazugság, mert szó sincs arról a dal szövegében, hogy ezek a tehenek a dús mezőkön legelésznének, pusztán megemlítik, hogy van dús legelő. Egyedül az animációban tűnik fel legelésző tehén.


Csipőtelek a valóságban

A tehenek egy hatalmas istállóban sorakoznak, és "legelésznek kedvükre". Innen terelik át őket egy folyosón az automatizált fejőházba.


A fejőház egy nagy forgószínpadra hasonlít: a tehén bemegy, rácsatolják a fejőgépet, és elindul körbe. Mire a körbeér, már meg is van fejve.


Joggal felmerülhet bárkiben a kérdés, hogy igen ám, de honnan tudja a tehén, hogy el kell hagynia a "forgószínpadot"?

Az ember leleményes: egy odalógatott fémcső gondoskodik arról, hogy kihátráljon a tehén, ellenkező esetben BUMM! jól fejbe vágja. És működik. A rúd közeledik, a tehenek szépen kihátrálnak. Aki nem figyel, az egy kis ütés után szintén kimászik. Humánus megoldás.
Aztán irány az istálló. Szigorúan zárt folyosón, mert kint rossz.

A kérdés már csak az, hogy miért leplezi a Mizo az új tehenészetét, amire a megnyitón még annyira büszkén beszélt Csányi Sándor.

Ezek a tehenek szerintem legfeljebb az ideszállításuk során láttak füvet, de azért biztos jól érzik magukat, és vidáman élnek a Mizo csodafarmon. A mesében.


Szerző: Marhapásztor   |  egyéb írások a szerzőtől »   |   Forrás: Pécsi Stop   |   STOP


A Vélemény rovatban megjelenő írások nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját. A STOP fenntartja magának a kéziratok rövidítésének és szerkesztésének jogát.

címkék
Mizo, Csipőtelek, reklám, Csányi Sándor, tehén, tej


a rovat további hírei
Ön is ilyen városvezetésről álmodik? Több tiszteletet a matematikának! Márkanévgyilkosok közt cinkos, aki néma Rejtélyes félelem igazgat a Fideszben Milyen jelölt Páva Zsolt és a bélsárt emlegető civilje? A tízezer kitántorgó városa Botrányos a helyzet Pécsett!
címlap »
fotó, videó »
Sztárklikk »
1/5
CHF / HUF

szavazás
címkefelhő

Julianna már a télre készül
Vállára omló hajfürtjei és gyönyörű barna szeme, elveszi minden férfi eszét.
Catherine a természetes szépség
Szereti megmutatni, természetes szépségét és kifejezetten büszke arra, hogy minden porcikáját a természettől kapta.