A Fidesz-magyar Értelmező Szótár új szitokszava a „progresszív”

2024. április 29. 14:30 2024. ápr. 29. 14:30

​​​​​​​„Változik a világ rendje, a progresszív liberálisok már érzik a veszélyt” – mondta Orbán Viktor a CPAC (Konzervatív Politikai Akció Konferencia) Hungary első napján. A miniszterelnök beszéde olyannyira termékeny talajra hullott, hogy egy nappal később, a konferencia második napján Deutsch Tamás már igyekezett túllihegni főnökét és felszólalásába többször is beleszőtte a Fidesz értelmezésében szitokszóvá lett progresszív kifejezést.

„A progresszív világszellem elbukott, zűrzavart hozott a világra, elszegényedést. Semmi ok a kishitűségre, nem szabad elfogadni a progresszívek hatalmi játékszabályait, elzavartuk a kommunistákat, elbánunk velük is" – mondta Deutsch. Majd, hogy mindenki számára világos legyen, hozzátette: „a progresszív liberálisok a kommunistákhoz hasonlóan totalitarizmust, egy új totalitarizmust hoztak létre. A progresszívek újítása a kommunistákhoz képest az, hogy előbb az állami főhatalom legfontosabb elemeit kiszervezték a radikális aktivistáikból álló úgynevezett civil szervezetekhez, az NGO-khoz, a mainstream médiához, a tényellenőrökhöz, az érzékenyítőkhöz, majd a Soros-hálózat, a Nyílt Társadalom Kommandók kizárólagos hatalomgyakorlását aztán jogilag is körülbástyázták.” Akinek ennyi sem volt elég, azok kedvéért Deutsch nem állt le, és tovább folytatta: „a progresszívek úgy tartják, rajtuk kívül mindenki tudatlan, és csak ők vannak annak a tudás birtokában, hogy hogyan éljük az életünket, mit gondoljunk a háborúról, a migrációról, a klímaváltozásról, a családról vagy a genderkérdésről... Aki pedig a progresszív kánontól eltérően gondolkodik, azokat mindenekelőtt lesajnálják vagy megbélyegzik, kirekesztik vagy egyszerűen lefasisztázzák. A másik ilyen érzés, amit a progresszív liberálisok akarnak bennünk kelteni, az a kishitűség.”

Ha valaki már nem emlékezne rá, vagy ennyi okosság hallatán elbizonytalanodna, azok számára felidézzük, mit is jelentett eredetileg a progresszív szó. A Magyar Értelmező Szótár szerint a politikai és a sajtónyelvben az a személy progresszív, „aki a társadalmi-politikai haladásnak a híve, haladó gondolkozású”.

Vagyis, eredetileg, amíg a Fidesz újbeszél nyelve meg nem változtatta a jelentését, a progresszív szóhoz pozitív gondolatok társultak. A Fidesz univerzumában azonban semmi nem az, mint ami eredetileg volt. Oka van ennek is: 2021 januárjában a magyar kultúra napján a miniszterelnök a nyelvről is értekezett a Kossuth Rádióban. „Én a múlt mellett fontosnak tartom, hogy hajlékony maradjon a magyar nyelv, erre kevés figyelmet fordítunk... fontos, hogy folyamatosan hajlékony állapotban tartsuk és megújítsuk... Majd a következő ciklusban talán erre több, időnk lesz.”

Tényleg több idejük lett, pedig már korábban sem volt miért pironkodniuk. 2010-ben, még szinte meg sem száradt a tinta a kétharmadon, amikor Selmeczi Gabriella mélyen a nemzet szemébe nézett és közölte a nemzettársakkal, hogy megvédik a magánnyugdíj-pénztárakban tartott megtakarításokat. Mind a háromezer milliárd forintot. Akkor még sokan nem sejtették, hogy a Fidesz által használt, Orwell könyvéből átemelt újbeszél nyelven valamit megvédeni, azt jelenti, hogy ellopni, lenyúlni, megfújni, meglovasítani, esetleg: kreatívan hasznosítani. 

Orbán és a Fidesz egyébként sokat merített az 1984 című könyvből, melynek szállóigévé vált mondásait alkotó módon fejlesztették tovább. Ki ne ismerné az orwelli alapfogalmakat: „a háború béke, a szabadság szolgaság, a tudatlanság erő.” Amikor Orbán arról beszél, hogy mi egy erős Európai Uniót szeretnénk, akkor ez Fidesz-újbeszél nyelven azt jelenti, hogy szét kívánjuk verni az Európai Uniót, gyengíteni, amennyire csak tudjuk. Ha háborúpártinak nevezi Brüsszelt, valamint a hazai ellenzéket és az Ukrajnát segítő fegyverszállítások azonnali leállítását követeli, akkor lényegében arra utal, hogy hagyni kell az oroszokat győzni, hadd űzzék el Ukrajna demokratikusan megválasztott vezetését, hogy Putyinnak kedves elvtársakat ültessenek a helyükre.

Orbán és társai kormányzáson sem azt értik, amit rajtuk kívül szinte mindenki más. A Fidesz olvasatában a kormányzás azt jelenti, hogy nem foglalkoznak az egészségüggyel és az oktatással, hanem mindent annak rendelnek alá, hogy hatalmukat megtartsák és megszilárdítsák, akár az idők végezetéig, vagy még azon is túl.

Ha ehhez az kell, akkor – nem túlságosan progresszíven – még a magyar nyelvet is a maguk képére formálják.

 

 

 

Forrás: hirklikk.hu