Csintalan Sándor: mindenki működjön együtt, aki le akarja váltani az orbáni rendszert 

2024. április 20. 15:20 2024. ápr. 20. 15:20

A magyar közvélemény megdolgozására tiltották be Brüsszelben azt a rendezvényt, amely a Nemzeti Konzervativizmus Konferencia (NatCon) nevet viselte – mondta a KlikkTV Mélyvíz című műsorában Csintalan Sándor az MSZP politikusa. (A rendezvénynek otthont adó brüsszeli Saint-Josse-ten-Noode polgármestere szerint a találkozó betiltására a közbiztonság garantálása érdekében volt szükség, tekintettel arra, hogy ott provokatív, diszkrimináló tartalmak hangozhatnak el, a felszólalók között vannak hagyománytisztelők, homofóbok, az emberi és kisebbségi jogokat nem tisztelők, illetve a politikai iszlámról szóló vitatható művek szerzője – a szerk.)

Csintalan Sándor rámutatott, Orbánnak senki nem adott meghatalmazást, hogy egy nemzetközi szélsőjobboldali mozgalmat finanszírozzon magyar adófizetői pénzből. „Ez a társaság az, amelyik a demokrácia eszközeit rosszhiszeműen, önkényesen felhasználva, a demokrácia intézményes megszüntetésére szervezkedik, hogy a hatalma az adott országban örökké tartson, és ne kelljen választásokban megmérettetni. Ennek az egyik jelentős eredménye – ezt még a saját tábora is látja –, hogy Orbán a hatalom mindenáron való megtartására törekszik. Jelen állás szerint sehol nincs a világon ma rendeleti kormányzás és kivételes helyzet. A ’30-as években Hitler diktatúrája kezdődött ezzel, de mi nem vagyunk olyan erősek, és nemzetközi méretekben jelentős politikai hatalommal sem rendelkezik Orbán.”

A ’30-as években is mindaddig nem láttak világosan Európa tényezői, amíg Lengyelországot, Franciaországot, Ausztriát el nem foglalta Hitler – tette hozzá a politikus. „Húzódoznak értelemszerűen az emberek a háborútól, nehéz azzal szembenézni, hogy nagy a baj, Hitlert sokáig a béke hercegének hívták, és akkor is előkerült az Egyesült Államok – amely jó messze van –, hogy beavatkozzon vagy ne.”

Csintalan Sándor szerint teljesen abszurd, hogy szuverenitásról beszél Orbán Viktor, de szerinte Ukrajnának, mint szuverén államnak, nincs joga aggódni az orosz terjeszkedés miatt, és nincs joga eljutni egy olyan szabadsághoz, ahol eldöntheti, melyik közösség tagja akar lenni. „Orbán ezekkel a szövegekkel a maga politikai lehetőségein belül hasznos és használható ügynöke az orosz politikának, az orosz terjeszkedésnek. Nincs averziója azzal a politikai rendszerrel, ami Oroszországban van. Lehet egy darabig azt a látszatot kelteni, hogy az orosz birodalom nem Európát támadta meg, márpedig Európát támadta meg, nem Ukrajnát.”

Meglehetősen tragikus, hogy a miniszterelnök kétségbe vonja az ukrán nép létét kulturális és etnikai értelemben. Ez már majdnem náci beszéd, hiszen ez a népirtás előszobája – fogalmazott Csintalan Sándor.

A NATO és az unió összefogására van szükség, mert Oroszország ismert és meghirdetett célja minimum a Szovjetunión belüli időszak állapotának visszaállítása, hiszen ebben a technológiai, kulturális, jóléti globális versenyben csak és kizárólag egy ilyen agresszív, üldözési mániával áthatott rendszer képes életben tartani a putyini szisztémát – jelentette ki a politikus. „Ott is van egy olyan elit, amely kiszívja az ország vérét, amúgy meg csak akkor érzi magát stabilan, ha nem teszi ki magát a politikai versenynek. Ha mi nem lennénk sem NATO-, sem uniós tagország, akkor az lenne a státuszunk, szerepünk, és az ismertségünk, mint Belorussziáé élen Lukasenkával.”

Legyőzhető választáson Orbán, és egyébként sem tehetünk mást.

Az uniós erőfeszítések gyengesége vagy csekély hatása abból származik, hogy az alapítók arra nem voltak felkészülve, hogy egyszer csak bejön valaki és némi politikusi tehetséggel felismeri, hogyan lehet a demokráciát a demokrácia eszközeivel felszámolni – reagált arra Csintalan Sándor, hogy a magyar ügyekért felelő biztos a Népszavának elismerte, az uniós fellépés Magyarországgal szemben semmit nem ért. „Ahhoz, hogy a demokrácia útjára visszatérjünk, kell egy olyan politikai kihívó – ez nem egy szereplős, mert egy szereplő nem is tudná megoldani a problémát –, aki magát az orbáni rendszert felszámolja, kell egy olyan politikai ellenzék vagy olyan megállapodás, ahol a szereplők eljutnak odáig, hogy kétharmados többségük van a parlamentben.”

Az első és nagyon fontos lépés ehhez, hogy létrejött egy baloldali koalíció – tette hozzá Csintalan, aki szerint a rendszer legyőzéséig kellene együttműködni és akkor a Fidesz eltűnne a politika színpadáról, mint párt. Rámutatott, a rendszer gazdasági haszonélvezői túlélik ezt is, de arra maradna esély, hogy az ország rátérjen egy olyan útra, ahol a legfontosabb kérdésekről folynak elemi viták és ne az országot és egymást kirabló politikai elit regnáljon.  

„Ez a mindenki által vágyott idea attól függ, hogy a politikai ellenzék Magyar Péterestül milyen ajánlatot tud letenni.”

A KlikkTV műsorát itt nézhetik meg.

Forrás: hirklikk.hu