Kunhalmi Ágnes: a jóléthez szociáldemokrata kormányzás kell

2024. május 9. 07:45 2024. máj. 9. 07:45

Tatabányán tartotta országjáró kampánykörútjának következő eseményét az DK-MSZP-Párbeszéd szövetség. A felszólalók a szövetség erejéről és a június 9-i választások fontosságáról beszéltek.

Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke emlékeztetett, hogy az MSZP szorgalmazta a baloldaliak és a zöldek szövetségét, mert ebben az autoriter rendszerben csak az összefogás vezethet sikerre. „Versenyezni csak demokráciában lehet, a verseny Orbán autoriter rendszerében csak a Fidesz malmára hajtaná a vizet” – fogalmazott. Arról is beszélt, hogy a Fidesz mindent megtesz a demokratikus ellenzék felmorzsolásáért, nem véletlen az sem, hogy egy napon rendezik az önkormányzati és az európai parlamenti választásokat. Mint mondta, a Fidesz „saját magának akar ellenzéket csinálni”.

Nincs jó társadalom baloldal nélkül, sem Európában, sem Magyarországon

A választásokon azokat kell támogatni, akik az elmúlt években végig küzdöttek azért, hogy egyszer ebben az országban újra szabadság és jogállam legyen – mondta Kunhalmi Ágnes, aki emlékeztetett arra, hogy a jobboldal jelszava: „Ahova születtél, maradj is ott. Amennyid van, annyit is érsz”. Ezzel szemben a baloldal azt szeretné, hogy mindenki előrébb léphessen, és mindenki a tehetségének, akaratának megfelelően esélyhez, lehetőséghez juthasson – mutatott rá a különbségre.

Emlékeztetett, az Orbán-rendszerben a jóléti kiadásokat leépítették, a legnagyobb problémák a lakhatás, az egészségügy, az oktatás és a nyugdíj területén tapasztalhatók. Szerinte szociáldemokrata kormányzás kell ahhoz, hogy tartós jólétben élhessen a társadalom. Ennek a megvalósulásában pedig nagy szerepe lesz a női vezetőknek. Az elkövetkező évtized a szociáldemokrata női vezetőké lesz – összegzett beszéde végén a szocialista politikus.

Karácsony Gergely főpolgármester elmondta, hogy ebben az önkormányzati rendszerben városvezetőnek lenni nem egyszerű feladat, de az ellenzéki önkormányzatok azok, amelyek alternatívát kínálnak a Fidesszel szemben. Úgy fogalmazott, az önkormányzati politikusoknak reményt kell adni arra, hogy lehet másképpen is politizálni Magyarországon. „Budapest főpolgármesterének lenni nagyszerű és felelősségteljes feladat” – jelentette ki Karácsony Gergely, majd hozzátette, nem csak a főváros, hanem a nemzet iránt is felelősséget érez. Emlékeztetett, Budapest a tarifareformmal megteremtette a lehetőséget, hogy az ország más régióiban élők is használhassák az országbérlettel a budapesti tömegközlekedést. „Mi a hétköznapi emberek hétköznapi problémáival akarunk foglalkozni, számunkra a politika szolgálat” – mondta a főpolgármester.

Dobrev Klára, a DK-MSZP-Párbeszéd szövetség EP-listájának vezetője szerint, ami történik, az nem különleges magyar balsors, hanem Orbán Viktor és rendszere teszi tönkre az országot. Úgy fogalmazott, európai magyarnak kell maradni, minden kormányzati narratíva ellenére. Hazánk nemrég még Európa irigyelt országa volt, az elmúlt 14 év kormányzása után azonban Magyarország az unió egyik legszegényebb országává vált – mutatott rá a politikus.

A június 9-i európai parlamenti és önkormányzati választásokon véget kell vetni ennek a rendszernek – tette hozzá Dobrev Klára, aki szerint erős, európai Magyarországra van szükség, ehhez pedig a harcban küzdeni kell, és az ellenzéki pártok szövetsége számít mindenkire, aki ezt a rendszert le akarja bontani. „A szociáldemokrata-zöld szövetség lesz az az erő, amely nem fog megállni mindaddig, amíg hazánk újra demokratikus ország nem lesz” – mondta Dobrev Klára.

Forrás: hirklikk.hu