Orbán kampánykörútja annyira titkos, hogy talán maga sem tudja, merre jár

2024. április 29. 07:50 2024. ápr. 29. 07:50

Orbán Viktor kampánykörútjának harmadik napján Budapesten, a Batthyány téren tűnt föl. Előzőleg a Veszprém megyei Nemesgörzsönyben egy magtárban beszélt az őt udvariasan hallgató gazdák előtt, kedden Győrbe látogatott, szerdán pedig Budapestet vette célba, hogy Szentkirályi Alexandrának, a Fidesz főpolgármester-jelöltjének segítsen aláírásokat gyűjteni. Az eddigi három kampányrendezvénynek egyetlen közös jellemzője volt, mégpedig az, hogy a miniszterelnök gyakorlatilag titokban látogatott az említett helyszínekre, s csak a beavatott, megbízható emberei tudhatták, hogy mikor merre jár.

A sajtó megkeresésére Havasi Bertalan, Orbán sajtófőnöke a szokásos szűkszavúsággal reagált: azt mondta, hogy a miniszterelnök programjairól a megfelelő időben tájékoztatják a nyilvánosságot. 

Orbán most úgy kampányol, ahogyan 14 éve kormányoz: észrevétlenül. Mert amit a Fidesz immár 14 éve kormányzás címén művel, az gyakorlatilag kimerül abban, hogy megtartsák a hatalmukat és teletömjék a csókosaik zsebét. Orbánnak és a Fidesznek lett volna nyolc éve ellenzékben – a sokat emlegetett „elmúlt nyolc év” – hogy kitalálják, mihez kezdenek az oktatással, az egészségüggyel, a gazdasággal, a kultúrával – egyszóval: Magyarországgal. Bőven elég lett volna erre az ellenzékben eltöltött idő, ám a Fideszben nem ezen agyaltak, hanem azon, hogy miután megszerezték a hatalmat, miként lehetne azt az idők végezetéig megtartani.

Az már régóta nem meglepő, hogy Orbán csak testőröktől és kordonoktól körülvéve, válogatott, előre megszűrt közönség előtt beszél. Az ellenséges (értsd: a kormánytól független) sajtóval nem áll szóba, retteg a nem neki tapsoló emberektől. Mindez nem újdonság, mert már régóta látszik, de ezúttal, e titkos kampánykörúttal Orbán még önmagát is alulmúlja: úgy kampányol, hogy az ne tűnjön fel az embereknek. Nem kizárt, hogy attól tart: nem túl sokan lennének kíváncsiak rá. A Fidesz ugyanis, bár még mindig magas a támogatottsága, egy ideje lejtmenetben van. Hiába mondta a miniszterelnök a Batthyány téren Szentkirályi Alexandra mellett pózolva, hogy látta a számokat, „Alexandra jól halad,” valamint, hogy „Karácsonynak már kampó,” szerinte „már bukovári”.  

Nem tudni, hogy Orbán milyen számokat látott – milyen számokat mertek mutatni neki -–, de azok a számok, amelyeket nem csak ő, hanem a közemberek is láthatnak, nem arra utalnak, hogy „Alexandra jól halad.”. Ennek épp az ellenkezője olvasható ki a Závecz közvélemény-kutató számaiból, a legutóbb felmérésük szerint ugyanis Karácsony Gergely a szavazatok 38-40 százalékára számíthat, de még a második helyen álló, szintén fideszesnek tartott, de LMP-s színekben induló Vitézy Dávid is 22 százalékot húzhat be. Mögöttük a jól haladó Szentkirályi 15-17 százalékkal csak a harmadik helyen áll.

Lehet persze, hogy Orbánnak és a Fidesznek saját, külön bejáratú számai vannak, amelyek épp olyan titkosak, mint amilyen a miniszterelnök mostani, meglehetősen furcsára sikeredett kampánykörútja. Ezzel az erővel otthon is maradhatna Orbán, kampányolhatna a négy fal között, Havasi Bertalan meg majd elmondaná a sajtónak, hogy főnöke mikor, merre járt.

Forrás: hirklikk.hu