Orbán lassan már semmiért sem akar felelősséget vállalni

2024. május 5. 07:00 2024. máj. 5. 07:00

Semmi másról nem szól az alaptörvény újabb – sorrendben 13. – módosítása, mint arról, hogy Orbán Viktor, valamint a kormánya és az emberei kibújjanak a felelősség alól. Így látja Herényi Károly a héten benyújtott tervezetet, amely azzal egészíti ki a vonatkozó sarkalatos törvényt, hogy ezentúl kizárólag a köztársasági elnök felelősségi körébe tartoznak a kegyelmi ügyek, miután nem lesz már szükség hozzá az igazságügyi miniszter ellenjegyzésére. A korábbi MDF-es politikus szerint Orbánék általában is eljutottak addig a pontig, hogy lassan már semmiért sem vállalnak felelősséget.

A KDNP-s Vejkey Imrére testálva nyújttatta be a mindenben döntő Orbán a „gránitszilárdságú” alaptörvény-módosítójaként azt a nyúlfarknyi szöveget, amellyel az eddigi gyakorlatot megváltoztatva, kizárólag a köztársasági elnök felelősségévé teszik a mindenkori kegyelmi döntéseket. A T/7105/4. sorszámmal futó tervezet egyetlen pontból, egy kiegészítésből áll, amelynek az indoklása sem sokkal hosszabb: „A javaslat szerint mivel a kegyelem a köztársasági elnök kizárólagos joga, ezért a továbbiakban a döntésének érvényességéhez ellenjegyzés nem szükséges. Az alkotmányos szabályozást így a valós helyzethez igazítjuk, ugyanis az elmúlt több, mint három évtizedben mindössze egy alkalommal történt meg, hogy az igazságügyért felelős miniszter megtagadta az ellenjegyzést a köztársasági elnök egyéni kegyelmezési döntésétől.”

Azt értjük, hogy Orbán Viktornak és a kormányának több mint fájó pontja az elnöki kegyelem kérdése, hiszen ezzel indult el az a lavina, amely ma már akár azzal is fenyegethet, hogy elsodorja őket a hatalomból. Ugyanis nem indult volna el ez a lavina, ha nem lett volna kegyelmi ügy, pontosabban, ha a „vidéki prókátornak” köszönhetően nem derül ki, hogy Novák Katalin – Orbán Viktor akkori „(zseb)államfője” – Balog páternek, azaz Orbán Viktor „(zseb)lelkészének” a nyomására, és Varga Judit, Orbán polihisztor (zseb)politikusának az ellenjegyzésével kegyelmet adott a bicskei gyermekotthon pedofil igazgatóját az ügy eltussolásában segítő K. Endre igazgatóhelyettesnek. De elindult, és ma már ott tartunk, Orbán jogosan félhet attól, hogy egyre csak hízik a hógörgeteg, egyre gyorsabban gurul lefelé és a végén maga alá temetheti őt és a rezsimjét. 

Mint mondtuk, értjük, hogy a kegyelmi ügy fájó pont Orbánnak, de vajon miért áll érdekében ismét ráirányítani az elmúlt időszakban lankadni látszó figyelmet a botrányra? Herényi Károlyt kérdeztük.

„A válasz egyszerű: ezzel le akarja venni a kormányról a politika felelősséget a kegyelmi ügyekben” – mutatott rá a korábbi MDF-es politikus. Mint kifejtette: ez egy menekülés neki és a kormányának a felelősség alól. Eddig ugyan egy jól működő rendszer volt a kegyelmi döntéseké, de a pedofil- botrány miatt nyilvánosság előtt is megjelent benne a kormányzati felelősség, a Fidesz – élén Orbánnal – pedig semmilyen felelősséget nem akar vállalni. „Általában is eljutottak addig a pontig, hogy lassan már semmiért sem vállalnak felelősséget” – mondta. A többi között ezért nem csatlakozunk az Európai Ügyészséghez, ezért nem vezetjük be az eurót stb., hiszen ezekkel sokkal szigorúbb elszámolási kötelezettség alá vonnák a kormányt, amelynek egyben felelősséget is kellene vállalnia a döntéseiért, cselekedeteiért. Ugyan mindig a szuverenitással, az állítólagos szuverenitásvédelemmel takaródznak, pedig dehogy! Ez nem a szuverenitásvédelem eszköze, hanem annak, hogy kibújjanak minden felelősség alól. Más szóval, ez az alaptörvénymódosítás sem más, mint kísérlet lehetőséget teremteni, hogy Orbán és társai meneküljenek a felelősség elől – összegezte véleményét Herényi Károly. Mint ironikusan hozzátette: „mondjuk, eléggé szerencsétlenül indul, hiszen a 13-as szerencsétlen szám, s most éppen 13. alkalommal módosítják a gránitszilárdságúnak kikiáltott alaptörvényüket”.

Forrás: hirklikk.hu