Újabb e-busz pályázat beadásáról dönthetnek a rendkívüli közgyűlésen

2024. május 2. 15:43 2024. máj. 2. 15:43

A pécsi önkormányzat régóta várt arra a lehetőségre, hogy pályázhasson három új csuklós e-buszra, amelyre most vissza nem térítendő támogatást nyerhetnek a város számára.

A május 3-ai rendkívüli közgyűlésen két fontos témáról döntenek majd a képviselők. Az egyik napirendi pont az, hogy felhatalmazzák a Tüke Buszt arra, hogy részt vegyen egy állami pályázaton, amely a csuklós elektromos buszok beszerzésének finanszírozását segíti. Ruzsa Csaba alpolgármester elmondta, hogy Pécsen eddig csak szóló e-buszok közlekedtek, de már régóta tervezik a csuklós járművek beszerzését. A szűk pályázati határidő miatt nem várhatnak a rendes közgyűlésig, ezért szükségessé vált a rendkívüli ülés összehívása.

Az állam nyolcvan százalékos támogatást biztosít a buszok megvásárlásához, míg a városnak húsz százalék önerőt kell biztosítania. A beszerzés költsége egy ilyen típusú e-busz esetén 350-400 millió forint között mozog, amely jelentős összeget jelent. A közbeszerzést már kiírta a Tüke Busz Zrt., és a rendkívüli közgyűlés jóváhagyása esetén a pályázat részletei is előre lépnek.

A másik napirendi pont az önkormányzat és az egyetem közötti hidrogén-technológiai fejlesztéshez kapcsolódik. Ennek keretében az önkormányzat egy területet bocsátana a Pécsi Tudományegyetem rendelkezésére a Tettye Forrásház területén haszonkölcsön szerződés keretében, hogy segítse az egyetem részvételét egy hidrogénpark létesítését célzó pályázaton. Ez a fejlesztés hosszú távon pozitív hatással lehet a város energiatermelési rendszerére és környezetvédelmi eredményeire.