Varacskos disznók szálltak az úton Észtországban

2016. június 28. 17:00 2016. jún. 28. 17:00

A-10-es típusú csatarepülőgépekkel közútra történő leszállást hajtott végre Észtországban a napokban a NATO egy nagyobb hadgyakorlat részeként. A "Varacskos disznóknak" becézett gépek ilyen feladatot utoljára a hidegháborúban hajtottak végre Európában.

Egy A-10 típusjelű, a NATO-keresztségben a Varacskos disznó nevet kapott csatarepülőgép landol Észtország egy kies útján.

Ez elsőre akár még nem is hangozhatna annyira izgalmasan, de ha hozzátesszük, hogy utoljára Európában 1984-ben egy nyugatnémet autópályán hajtottak végre A-10 típusú gépekkel ilyen gyakorlatot, akkor már kissé más a helyzet.

A hidegháború idején a gyakorlat célja az volt, hogy egy elképzelt szovjet támadás után - melyben elpusztultak volna a jól felszerelt repterek - miképp tudták a légierőt alternatív leszállóhelyekre irányítani. Erre a célra a német autópályák igazán jól megfeleltek.

Azóta nem volt ilyen gyakorlat Európában, ezért is fontos mérföldkő a nemrég az orosz határtól mindössze 160 kilométerre végrehajtott leszállás, amit a michigani Légi Nemzeti Gárda "Vörös Ördögök" svadronjának négy gépe hajtott végre.

A leszállás a Saber Strike elnevezésű, 13 ország részvételével zajló NATO-hadgyakorlat egyik része volt.

(A cikk a War Is Boring bejegyzése alapján készült.)