Nagy-Britannia szerepébe csúszhat Lengyelország

2016. július 4. 10:30 2016. júl. 4. 10:30

A Nézőpont Intézet vezető kutatója szerint eddig az Egyesült Királyság lépett fel leginkább a centralizáció ellen az Európai Unióban (EU), kilépésével ez a hely megüresedhet, Lengyelország pedig megpróbálhatja átvenni ezt a szerepet.

Lajtai Mátyás a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában erről azzal kapcsolatban beszélt, hogy a lengyel kormányzó párt, a konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) szombati tisztújító kongresszusán új uniós alapszerződésről szóló vita kezdeményezésére hatalmazta fel kabinetjét.

A szakértő szerint a döntés hátterében többek között az állhat, hogy a PiS kormányra kerülése óta megromlott Lengyelország kapcsolata az EU-val. Emellett Lengyelországban is úgy érzik, hogy az unió központi vezetése egyre inkább olyan témákkal foglalkozik, amely az egyes tagországok belügye lenne. Ezt szeretné megszüntetni Lengyelország a mostani kezdeményezéssel - tette hozzá.

Közölte, az alapszerződés módosítása hosszú folyamat lehet, de ha "van komoly politikai akarat, akkor gyorsan is keresztül lehet vinni" az unióban.