Vércse és bagoly: olaj és víz

2016. július 6. 08:26 2016. júl. 6. 08:26

Gyöngybaglyok és vörös vércsék használták ugyanazt a költőhelyet egy ideig. Belegondolni is rémes, mi jöhet még: kecskék és békák, vagy lovak és darazsak együtt?

Hippikommuna a templomtoronyban

A templomtornyokba kihelyezett költőládákat nemcsak gyöngybaglyok és macskabaglyok foglalhatják el, hanem esetenként vörös vércsék is megtelepedhetnek bennük. Két faj egyidejű költését ugyanazon a helyen eddig még nem tapasztalták, idén viszont már erre is akadt példa – írta hírlevelében Bank László, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület baranyai elnöke.

A lapáncsai templom tornyába kirakott költőládát először április közepén ellenőrizték. A látottak alaposan meglepték az egyesület szakembereit, mert a láda belső rekeszében gyöngybaglyok, a külső rekeszben pedig vörös vércsék költöttek.

Úgy tűnt, hogy a két faj békésen megfér egymás mellett, mert a tojások száma tovább növekedett. A következő ellenőrzéskor a gyöngybaglyok már 9 tojáson, a vörös vércsék 7 tojáson kotlottak.

Aztán elfogyott a fű...

Az idillikus állapotnak azonban rövidesen vége szakadt. A kelési fázis végén történt májusi ellenőrzés során már csak néhány záptojást találtak, mindkét faj költése tönkre ment.

A vércsék eltűntek a fészkelőhely környékéről, de az egyik öreg gyöngybagoly még a ládában tartózkodott. Elképzelhető, hogy a baglyok még egy második költéssel is megpróbálkoznak, immár társbérlők nélkül - áll a hírlevélben.