A machiavellizmust kutatja a bölcsészkar új dékánja

2016. július 5. 16:19 2016. júl. 5. 16:19

Prof. dr. Bereczkei Tamás lett a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar új dékánja július elsejétől. Az új dékán a Pszichológiai Intézetet és azon belül az Általános és Evolúciós Pszichológia Tanszéket vezeti, a megbízatása három évre szól. A professzor kutatási fókuszában a machiavellizmus, az arc vonzósága áll. Az új dékán idegennyelvi képzésekkel szélesítené a bölcsészkar kínálatát.

Új dékánt választottak nemrég a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán, dr. Fischer Ferenc történészprofesszort dr. Bereczkei Tamás váltotta, megbízatása július elsejétől három évre szól.

Bereczkei Tamás a bölcsészkar Pszichológiai Intézetét, valamint ezen belül az Általános és Evolúciós Pszichológia Tanszéket vezeti, emellett az MTA doktora. Segítői Bognárné Dr. habil. Erdős Márta - a Közösségi és Szociális Tanulmányok Tanszékének vezetője -, valamint dr. habil. Jankovits László - a Magyar Nyelv és Irodalomtudományi Intézet vezetője - lesznek oktatási és általános dékánhelyettesként.

Az Univ TV riportjából kiderül, a professzor eredetileg biológusként végzett az egyetemen, majd társadalomtudományokat és filozófiát hallgatott, végül pedig a pszichológiánál horgonyzott le. Kutatási területének fókuszában társas kapcsolatokon belüli csalás, a machiavellizmus áll. De ezek mellett az empátiát és az arc vonzóságát is kutatja.

A bölcsészkaron az idegennyelvű képzések felfuttatása az egyik célja, szerinte ehhez meg kell teremteni a feltételeket, nem pedig siránkozni azok hiányán, mivel ha ezt megteszik, az öngerjesztő folyamatként fog működni.

De több izgalmat nem lőnénk le a riportból, inkább nézzék meg Önök is.