Felüljáróra, útra, autókra dőlt fák kísérik a vihart Baranyában - frissítve

2016. július 14. 09:28 2016. júl. 14. 09:28

Eddig 80 bejelentés érkezett, és reggel kilenckor még 40 helyen dolgoztak a baranyai tűzoltók a szerda este érkező, majd hajnalban újra erőre kapó heves zivatar és felhőszakadás miatt.

A Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság újabb közleménye szerint a vihar a megyében "áramkimaradásokat is okozott több településen, összesen 1307 fogyasztási helyet érintett a kimaradás az E.ON 9 órai adata szerint. A szolgáltatást több helyen már helyreállították, valamint folyamatosan dolgoznak a hibák behatárolásán és az áramszolgáltatás helyreállításán.

Pécsen az Ybl Miklós és a Jedlik Ányos utcákban fakivágás és műszaki mentési beavatkozást végeznek a pécsi tűzoltók. A Siklósi úton kidőlt fa eltávolítását végzik.

Babarcon egy 25 méter magas fa kidőlt és egy családi ház tetőszerkezetét megrongálta, a mohácsi tűzoltók végeznek beavatkozást.

A Sellyei Katasztrófavédelmi Őrs állománya Kóróson a nagy erejű szél miatt megrongált tetőszerkezet helyreállításán dolgozik" - olvasható a közleményükben.

A Pécsi Önkéntes Tűzoltó Egyesület - miután a Radnóti utcában végzett a műszaki mentési munkálatokkal - Kertvárosban a Nevkónál dolgozik, ugyanis az Apáczai körtéren egy fa rádőlt egy másikra.

A hivatásos állományon és az őrsök, valamint az önkéntes tűzoltók legénységén felül a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat is bekapcsolódott a munkálatokba a riasztások nagy száma miatt - tudta meg a Pécsi STOP a katasztrófavédelemtől.

A megyeszékhelyen a vasútállomásnál sem volt egyszerű az élet július 14-én a reggeli órákban, ugyanis az Indóház téren több centiméternyi víz állt az úttesten.

09:28

Föladta a leckét a baranyai tűzoltóknak a július 13-án este érkezett felhőszakadás és heves zivatar, a megyei katasztrófavédelem közleménye szerint Kémes és Drávapiski között öt fát döntött az útra a vihar, emiatt a közlekedés azon az útszakaszon egy időre megszűnt. A tűzoltók láncfűrészekkel oldották meg a helyzetet, egy személyautó a fákkal lezárt útvonalon ragadt, de szerencsére sérülés nem történt.

Július 14-én hajnalban a vihar azonban újabb felvonással indított, jelen pillanatban Baranya megyében okozza a legtöbb gondot a viharos időjárás.

A Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság közleménye szerint reggel 7 órakor Vajszlónál még egy "fa zárja el az utat Vejti irányába, Pécsvárad közelében tetőszerkezetet rongált meg az erős szél. Komlóban a Majális térre riasztották kidőlt fához a tűzoltókat, a rajnak azonban már vonulás közben is akadt dolga, hiszen egy kidőlt fa zárta el az útját. A legtöbb bejelentés Pécsről érkezett. A Megyeri hídra egy nagy fa dőlt, a Keszüi úton pedig személyautókra dőlt egy fa, ami miatt nem lehet közlekedni az utcában. A Hungária utcában öt centiméteres víz áll egy lakásban. Baranya megyében jelenleg 25 helyre várják a tűzoltókat" - olvasható a közleményben.

Mint a Pécsi STOP a katasztrófavédelemtől megtudta, eddig 80 bejelentés érkezett hozzájuk, ebből 40 helyszínnél még folyik a beavatkozás. A hivatásos állomány mellett a pécsi önkéntes tűzoltókat is riasztották.

Pécs-Keleten, a Katalin utcában egy faág dőlt a felsővezetékre, ami a gyalogos- és járműforgalmat veszélyezteti. A Radnóti utcában is kidőlt egy fa, ami egy autóra is rádőlt, kilenc órakor már a rendőrök is helyszínen voltak.

Komlón a Nagy László utcában villanyvezetékre dőlt egy fa: a növényt már eltüntették a tűzoltók, de még várják az E.On-t, hogy helyreállítsa az áramszolgáltatást. Szigetváron a Széchenyi utcában dőlt ki egy fa, Görcsöny és Keresztespuszta között is fakidőlés akadályozza a forgalmat.

Sikerült elkapni egy lecsapó villámot, és erről fotója, vagy videója van? Küldje el a [email="szerkesztoseg@pecsistop.hu"]szerkesztoseg@pecsistop.hu[/email] email-címre!

A vihar a vasútvonalakat sem kímélte, a Mávinform tájékoztatása szerint a Budapest-Dombóvár-Pécs vasútvonalon reggel fél hat után fák dőltek a felsővezetékre Bükkösd állomáson, illetve Bükkösd és Szentlőrinc között. A vonatokat dízelmozdonyok húzzák, jelentősek a késések.

Ugyanakkor a Pécs és Gyékényes közötti vonalon már normalizálódik a vonatközlekedés, reggel fél nyolckor eltávolították a kidőlt fákat a Vízvár és Babócsa közötti szakaszról, a vonatok újra közlekednek.