Felsőoktatási véradóverseny: pécsi hallgatók adták a legtöbb életmentő adományt

2016. július 15. 16:22 2016. júl. 15. 16:22

A Pécsi Tudományegyetem és a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola is első helyezett lett kategóriájában a Magyar Vöröskereszt Felsőoktatási Véradóversenyén.

A 2015/16-os tanévben már tizedik alkalommal rendezte meg a Magyar Vöröskereszt az Országos Felsőoktatási Véradóversenyt, amelyben 36 intézmény vett részt. 266 véradóeseményen összesen 11 370-en jelentek meg, közülük 2 891 hallgató új véradóként.

Három kategóriában zajlott a verseny, a 10 ezer feletti hallgatószámú intézmények közül a Pécsi Tudományegyetem, az 1000 és 10 ezer közöttiben a Nyíregyházi Egyetem, az 1000 fő alatti nappalis hallgatóval rendelkező iskolák között pedig a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola szerezte meg az első helyet.

A jubileumi felsőoktatási véradóversenyt nagyszabású kreatív reklámkampány kísérte, amely a filmes tematikára épített. A „Mások életében te vagy a főhős, adj vért!” szlogennel szólította véradásra az egyetemistákat és főiskolákat a Magyar Vöröskereszt. A fiatalok körében kedvelt filmes műfajokra hajazó reklámfilmekben ismert hazai színészek, Trokán Nóra, Inotay Ákos, Szabó Erika, Patkós Márton, Klem Viktor és Béli Ádám is önként vállaltak szereplést, hogy ezzel is népszerűsítsék az önkéntes segítségnek ezt a nemes formáját. A kampány során a véradók között értékes nyereményeket sorsoltak ki, többek között kerékpárokat, egyedi tervezésű kerékpáros táskákat és 3x2 napijegyet az EFOTT fesztiválra.

A verseny ünnepélyes eredményhirdetésére július 14-én kerül sor az EFOTT-on, ahol a fesztiválozóknak pénteken és szombaton még van lehetőségük vért adni a Magyar Vöröskereszt véradókamionjában.

Az Országos Felsőoktatási Véradóverseny keretében 2010 óta már 66 932-en jelentkeztek véradásra az egyetemeken és főiskolákon. Ezzel több, mint 200 ezer kezelésre szoruló emberen segítettek a diákok.