Kidőlt fákkal és villámárvizekkel küzdöttek a hétvégén a tűzoltók

2016. július 17. 18:25 2016. júl. 17. 18:25

A hétvégén is alaposan kivették a részüket a munkából a baranyai tűzoltók, a július 16-ai egész napos esőzés és vihar miatt 44 esetben kellett vonulniuk. Kidőlt fák mellett villámárvizekkel kellett küzdenie a katasztrófavédelemnek, legfőképpen a Völgység-patak rakoncátlankodott, egy kisebb utat is elöntve majd két órára.

Július 16-án negyvennégy esetben riasztották a megye tűzoltóit a viharral összefüggő káresetek felszámolásához - olvasható a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság közleményében.

Július 14-én majdnem 100 helyre riasztották a tűzoltókat a heves vihar miatt a megyében, bővebben itt és itt olvashat a károkról.

A tűzoltóknak főként kidőlt fákkal kellett megküzdeniük, amelyek akadályozták a közúti közlekedés forgalmát. A legtöbb bejelentés Pécs és Komló környékéről érkezett.

Július 16-án, szombaton azonban a fakidőlések mellett másik nehézség is akadt: az elmúlt napok bőven csapadékos időjárása miatt több településen volt szükség megelőző jellegű árvízi védekezésre a Völgység-patak és a Kaszárnya-patak mentén.

Szászváron a Meggyes utcában a Völgység-patak vízszintje megemelkedett, ezért megelőző jelleggel az önkormányzat tizenöt közmunkással és önkéntessel százötven darab homokzsákot helyezett el az érintett 10-12 méter hosszú szakaszon. A komlói katasztrófavédelmi megbízott a helyszínen segítette a védekezést.

Ugyancsak Szászváron a Kiss György utcában a Völgység-patakon egy híd áteresze eltömődött, a víz öt családi ház udvarára és garázsába folyt. Az önkormányzat húsz közmunkással és önkéntessel ötszáz darab homokzsákot helyezett mintegy nyolcvan méter hosszan. Az átereszt kitisztították, így biztosították a víz lefolyását. A Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ezer homokzsákot biztosított a védekezéshez, amelynél a komlói katasztrófavédelmi megbízott segített.

Mecsekpölöskén a Rákóczi utcában a Kaszárnya-patak vízszintje is megemelkedett. Ott a probléma az volt, hogy a töltés szintje mintegy kétszer 20 méteres szakaszon alacsonyabb, így megelőző jelleggel ötszáz, a katasztrófavédelem által biztosított homokzsákot helyeztek ki az érintett területre. A helyszínt a komlói hivatásos tűzoltó-parancsnok is bejárta.

Magyaregregyen a Rákóczi utcában a Völgység-patak kilépett a medréből és egy családi ház udvarát elöntötte. Az önkormányzat huszonkét közmunkással és önkéntessel száz darab homokzsákot helyezett el mintegy húsz méter hosszan, valamint további négyszáz homokzsákot töltöttek meg és helyeztek készenlétbe. A komlói katasztrófavédelmi megbízott a helyszínen segítette a védekezést.

Kárászon az Ady Endre és a Petőfi utcában is kilépett a medréből a Völgység-patak. Az önkormányzat harmincnégy közmunkással és önkéntesekkel százötven méter hosszan kilencszáz homokzsákot helyezett ki. A víz nem okozott kárt semmiben.

Alsómocsolád külterületén az 50. számú Dombóvár-Bátaszék vasútvonalon az alsómocsoládi megállótól 2 kilométerre Szalatnak irányába egy BZMOT motorvonat 10 utassal leugrott a sínekről. Személyi sérülés nem történt. A MÁV mentesítő vonatot küldött az utasok nyílt pályáról történő elszállítása érdekében. Az utasok biztonságos átszállását a dombóvári hivatásos tűzoltók segítették. A MÁV tájékoztatása szerint a forgalom vasárnap állt helyre az adott vonalon.

Vékényben is gondot okozott a Völgység-patak magas szintje. A település határában, a víz a szántóföldre kilépett, de lakóépületet nem veszélyeztetett. A Fő utcában megelőző jelleggel, valamint egy kültelki ingatlannál az önkormányzat tizenöt közmunkással és önkéntessel százhetven homokzsákkal védekezett mintegy száz méteres szakaszon.

Szombaton délután háromnegyed öt és fél hét között a Völgység-patak a 6541. számú utat Kárász és Vékény közt elöntötte, a víz levonultáig a rendőrség zárta az adott útszakaszt.

Július 17-én, vasárnap további bejelentések érkeztek a vihart követően, hat alkalommal kellett leszakadt faágat vagy kidőlt fát eltávolítaniuk a megye tűzoltóinak a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság közleménye szerint.