Merkelhez és Hollandehoz vezet az új brit miniszterelnök első útja

2016. július 18. 12:57 2016. júl. 18. 12:57

Angela Merkel német kancellárral és Francois Hollande francia elnökkel tárgyal a héten Theresa May brit miniszterelnök. A Downing Street hétfői tájékoztatása szerint May szerda este keresi fel Berlinben Merkelt, akivel munkavacsorát költ el.

Ez lesz Theresa May első külföldi látogatása azóta, hogy a múlt héten átvette a miniszterelnöki tisztséget David Camerontól. Cameron azért mondott le, mert a brit EU-tagságról rendezett júniusi népszavazáson a választók többsége a bennmaradást pártoló hivatalos kormányzati álláspont ellenére a kilépésre szavazott.

A brit miniszterelnöki hivatal szóvivőjének hétfői tájékoztatása szerint Theresa May és Angela Merkel első kétoldalú találkozója alkalmat nyújt annak áttekintésére, hogy a két ország miként tud együttműködni abban az időszakban, amikor az Egyesült Királyság felkészül a kilépésre az Európai Unióból.

Theresa May csütörtökön érkezik Párizsba, ahol a Downing Street szerint hasonló kérdésekről tárgyal Hollande-dal. Emellett a nizzai terrortámadás nyomán szóba kerül a kétoldalú terrorellenes együttműködés is.

A brit kormányszóvivő további részletekre nem tért ki, de valószínűsíthető, hogy a kétoldalú tárgyalások egyik fő témája a kilépési folyamat elkezdésének időzítése lesz.

Erről máris vita kezd kibontakozni London és a vezető EU-társállamok között. Theresa May ugyanis már több nyilatkozatában jelezte, hogy véleménye szerint addig nem szabad aktiválni a kilépési mechanizmust, vagyis a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyét, amíg nem áll össze egyértelműen a brit kormány tárgyalási stratégiája. May nem titkolta azt sem, hogy a brit kormány az 50. cikkelyt az idei év vége előtt nem kívánja aktiválni.

Brüsszel és az uniós társállamok ugyanakkor a kilépési folyamat mielőbbi elkezdésére ösztökélik a brit kormányt, azzal az érvvel, hogy a halogatás a bizonytalan időszak elhúzódását jelenti.