Fejszével ámokfutott egy férfi egy német vonaton - több sérült

2016. július 18. 23:30 2016. júl. 18. 23:30

Huszonegy emberre támadt rá egy fejszével egy férfi Németországban egy vonaton Würzburg egyik elővárosa közelében. A támadót - aki két éve érkezett egyedül fiatalkorú bevándorlóként Németországba - egy kisebb üldözést követően a rendőrök lelőtték. Hárman súlyos sérülést szenvedtek.

Július 19., 11:35

Egy házilagos készítésű Iszlám Állam-zászlót találtak annak az afgán fiatalembernek a holmija között, aki a bajorországi Würzburg közelében rárontott egy vonat utasaira, és legkevesebb öt embert megsebesített - mondta kedden a bajor belügyminiszter. A miniszter bejelentése után a dzsihadista szervezethez közel álló Amak hírügynökség az Iszlám Állam (IÁ) katonájaként hivatkozott a támadóra.

Joachim Herrmann az ARD országos köztelevízió Tagesschau című híradójának rendkívüli kiadásában elmondta, hogy a terrorszervezet kézzel festett zászlaját a 17 éves támadó szobájában találták meg, és szemtanúk beszámolói szerint a támadás közben vagy közvetlenül előtte azt kiabálta, hogy Allah akbar! (Allah hatalmas!).

Most alaposan meg kell vizsgálni, hogy a támadásnak "valóban van-e iszlamista háttere" - hangsúlyozta a miniszter. Hozzátette, hogy a nyomozás első adatai alapján a támadónak nem voltak társai, de azt még nem tudni, hogy kapcsolatban állt-e iszlamistákkal.

Elmondta, hogy a fiatalember hétfő este egy Treuchtlingenből Würzburgba közlekedő vonaton Ochsenfurt és Heidingsfeld között egy késsel és egy baltával vagy fejszével rárontott a vonat utasaira. Megsebesítette egy kínai turista család négy tagját, közülük ketten életveszélyben vannak.

A vonatot Heidingsfeldnél vészfékkel megállították, a támadó pedig leugrott és a településen legkevesebb egy embert megsebesített. A helyszínre riasztották a rendőrség egy különleges bevetési egységét, amely egy másik ügy miatt éppen a közeli Würzburgban volt. A támadót a Majna folyó partján megpróbálták előállítani, de a rendőrökre is rárontott, ezért meglőtték, és belehalt sebesüléseibe - mondta Joachim Herrmann.

Az elkövető nagyjából két éve érkezett Németországba, felnőtt kísérő nélkül, és tavaly nyújtott be menedékjog iránti kérelmet. Az idén márciusban Ochsenfurtban helyezték el egy felnőtt kísérő nélküli menedékkérőket gondozó otthonban, és két hete nevelőcsaládhoz költöztették - mondta a bajor belügyminiszter.

Kiemelte, hogy meg kell erősíteni a rendőrséget, és fokozni kell a rendőri jelenlétet. Azonban az ilyen támadások ellen "nincs száz százalékos biztonság". A hatóságok a háttér és kapcsolatok feltárásával igyekeznek időben felkutatni a terroristákat, de ez "extrém nehéz", ha "egyedül radikalizálódott" és társak nélkül tevékenykedő emberekről van szó - mondta a miniszter. Hangsúlyozta: egyelőre csak "spekuláció", hogy a 17 éves afgán esetleg szélsőséges iszlamista volt.

Az IÁ-hoz közel álló Amak hírügynökség német hírportálok beszámolói szerint a terrorszervezet kézzel festett zászlajáról szóló bejelentés után azt jelentette, hogy az afgán menedékkérő az IÁ "harcosaként" hajtotta végre a támadást. (MTI)

23:58

A vonaton elkövetett támadásban hárman sérültek meg súlyosan, egy utazó könnyebb sérülést szenvedett, 14 fő pedig sokkos állapotba került - mondta el bajor rendőrség szóvivője a MainPost német újságnak.

A német média azon értesülését, hogy a támadót lelőtték, a bajor belügyminisztérium megerősítette.

A támadó fejszével és egy késsel volt felfegyverkezve, Würzburg elővárosában, miután ámokfutását végrehajtotta, egy vészmegállást követően hagyta el a szerelvényt, és próbált meglépni a rendőrök elől. A rendőrség helikoptert is bevetett a szökésben lévő elkövető felkutatására, majd lelőtték a támadót. A tettes személyazonossága egyelőre nem ismert - olvasható a cikkben.

23:30

Ámokfutást rendezett egy német vonaton egy férfi fejszével július 18-án az esti órákban, a támadásban a német média értesülései szerint 21 fő sebesült meg - olvasható a 444 cikkében.

A Bayerischer Rundfunk cikke szerint az eset az alsó-frankföldi Würzburg-Heidingsfeld (Würzburg egyik elővárosa) és Ochsenfurt között történt, a rendőrség az elkövetőt állítólag lelőtte.

A német állami hírügynökség, a DPA a Passauer Neue Presse-re hivatkozva arról ír, hogy a rendőrség szerint több utas sérülése életveszélyes.