2500 tűzoltó küzdött a heves zivatarokkal Alsó- és Felső-Ausztriában

2016. július 28. 12:27 2016. júl. 28. 12:27

Tűzoltók százait mozgósították csütörtökre virradó éjjel Alsó- és Felső-Ausztriában, valamint Salzburg tartományban a lezúduló eső okozta károk felszámolására.

Az alsó-ausztriai Melk és St. Pölten járásokban mintegy 150 pincét öntött el a csapadék. Számos garázs került víz alá, utcákat, iskolákat és gyárakat öntött el a lezúduló eső. Több fát kicsavart a szél, áram- és telefonvezetékek szakadtak le. A tartományban az éjszaka folyamán 1200 tűzoltó volt bevetésen, és összesen 180 alkalommal riasztották őket. A helyi rendőrség közlése szerint az éjszaka senki nem sérült meg, a kármentési munkálatok egész csütörtökön tartanak majd. Legutóbb kedden tombolt nagy vihar a környéken.

St. Pölten járásban 86-szor riasztották a tűzoltókat a vihar ideje alatt, leginkább Kasten, Böheimkirchen, Neulengbach, Michelbach és Kirchstetten településeknél volt szükség segítségre. Spratzern városrészében egy trafóházat árasztott el a víz, amely áramkimaradást okozott az autópálya-kezelő (ASFINAG) egyik telephelyén és a környéken.

Melk járásban Krummnussbaum, Pöchlarn, Golling, Matzleinsdorf és Yspertal településekre csapott le a vihar, mintegy 500 tűzoltó dolgozott a károk enyhítésén. Az L7275-ös út Weins-Ysperdorfnál lévő szakaszát egy helyen közel egy méter magas iszap öntötte el.

Felső-Ausztriában Vöcklabruck és Grieskirchen járásban valamint a tartomány északi részén fekvő Mühlviertel régióban tombolt heves esőzés. Itt éjszaka több mint 1300 tűzoltó volt bevetésen, 300 alkalommal riasztották őket. A vihar még szerdán délután csapott le a környékre, számos utat, utcát és mezőt árasztott el a víz. Strass im Attergau települést a múlt hét óta már negyedszerre önti el a víz, de a környékbeli falvakban is pincéket és garázsokat kellett kiszivattyúzniuk a tűzoltóknak.

Salzburg tartomány Flachgau, Pongau és Pinzgau részeit öntötte el a víz még szerda este, mintegy száz tűzoltó dolgozott a pincék kiszivattyúzásán és a kidőlt fák eltakarításán. A tartomány északi részén található Flachgau régióban több patak kilépett a medréből, a nyugati részen fekvő Pinzgaunál kőomlás zárt el utakat. A tűzoltók éjszakába nyúlóan dolgoztak a károk helyreállításán.

Az osztrák meteorológiai intézet (ZAMG) előrejelzése szerint csütörtök délelőtt még előfordulhatnak zivatarok, azonban az ország nyugati és északi részén már túlnyomórészt száraz idő várható. Napközben feloszlik a felhőzet, országszerte 20 és 29 fok közötti értékekre lehet számítani.