Lepattantunk a Mecsekerdőről

2016. augusztus 3. 14:52 2016. aug. 3. 14:52

Bűncselekményeket tárt fel hat állami vállalatnál, köztük a pécsi központú Mecsekerdő Zrt-nél a Miniszterelnökség felügyelte ellenőrzési szervezet, a KEHI. Megkerestük a céget, de annyit sem mondtak, mint tavaly ősszel.

Mint ismert: a Népszabadság szerint bűncselekményeket tárt fel hat állami vállalatnál a Miniszterelnökség felügyelte ellenőrzési szervezet, a KEHI. A kár elérheti a másfél milliárd forintot az erdészeteknél, az ügyben a baranyai Mecsekerdő Zrt. is érintett.

Többek között lopás, csalás és hűtlen kezelés gyanújával tett feljelentést a múlt héten az állami erdészeteknél történt visszaélések feltárása után a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal. A szervezet feljelentést tett, a vizsgálatot már az összes állami erdészeti cégre kiterjesztették.

Kérdéseinkkel a Mecsekerdő Zrt-hez fordultunk. Egyebek mellett arra voltunk kíváncsiak, hogy ők értesültek-e már – a sajtón kívül, természetesen – a feljelentés tényéről, hogy a KEHI szerint mekkora kár keletkezett a pécsi központú állami társaságnál és ez miből fakadt. Megkérdeztük azt is, hogy ők milyennek tartják a cég gazdálkodását.

A társaság sajnos igen szűkszavú volt. Mindössze annyit közöltek, hogy „a témával kapcsolatosan a Mecsekerdő Zrt. tulajdonosi jog gyakorlója az illetékes”, ezért kérdéseinkkel a Földművelésügyi Minisztérium Sajtóosztályához forduljunk.

Megtettük, várjuk a választ.

A Mecsekerdő még tavaly ősszel is közlékenyebb volt. Amikor az első hírek megjelentek hat állami erdészet, köztük a baranyai vizsgálatairól és furcsa ügyeiről, az érintettek az alábbi közös nyilatkozatot adták ki:

„Tiltakozunk az állami erdővagyont kezelő társaságokkal kapcsolatban a sajtóban megjelent súlyos vádakkal szemben. A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal anyagát nem ismerjük, annak tartalmába nem volt lehetőségünk betekinteni, kérjük, bocsájtsák azt rendelkezésünkre. A médiában megjelent vádakat aljas támadásnak tekintjük és alaptalannak tartjuk. Visszautasítjuk ezeket a rágalmakat.”