Megmenekültek a szigetvári fák?

2016. augusztus 9. 16:37 2016. aug. 9. 16:37

Nagyon úgy tűnik, hogy megmenekültek a szigetvári várkertben található fák, melyeket egy állami cég megbízásából kezdtek kivágni az erődítmény rendbetétele kapcsán. A fakivágásokat azonban helyi védelem miatt el sem lehetett volna kezdeni.

Úgy tűnik, véget érhet a szigetvári "ligetvédő" akció, legalábbis erre utal Berkecz Balázs, a város főépítészének (aki az Együtt országos elnökségének is tagja) Facebook-posztja.

A teljes szöveg itt olvasható:

"Ma a Forster Központ tervezőjével, a Budavári Ingatlanfejlesztő felelősével, Szigetvár alpolgármesterével, a szigetvári polgármesteri hivatal munkatársaival és a Kisváros Kft. kertészével valamint a város jegyzője által felkért szakértővel közösen egyeztettünk a szigetvári várban lévő fák és cserjék ügyében (a helyszínen megjelent Puskás Imre helyettes államtitkár is).

A még meglévő fák és cserjék többsége megmarad, a szakértő véleménye szerint még 2 db beteg lucfenyő, 2 db - platánok alá beékelődött - tuja, 2 db beteg nyírfa és 2 db - a várfal rézsűjében magról nőtt, a fal épségét veszélyeztető - ringló kerül még kivágásra. Egy platánt, egy lucfenyőt és rengeteg cserjét mentettünk meg a kivágástól. A cserjék közel fele földlabdásan kerül átültetésre a város közterületeire a Kisváros Kft. által, a másik fele a korábbi kivágási tervek ellenére megmaradhat a várban. A már kivágott fák és a még kivágandóak anyagát a város kapja meg, hogy szociális tűzifaként adhassa oda rászoruló családoknak" - olvasható Berkecz Balázs bejegyzésében.

Mint ismert, a szigetvári vár felújítását már több hónapja el kellett volna kezdeni, ehhez képest csak nyár közepén indultak be a munkálatok, melyek első körben a helyi természetvédelmi védettséget élvező parkot célozták. Ez ellen a szigetváriak nagy többsége joggal kelt ki, főleg azután, hogy kiderült: engedély sincs a fakivágásokra - írtuk korábbi cikkünkben.