Közel 30 milliárd forintnál jár az Ős-Dráva Program költségkerete

2016. augusztus 18. 08:33 2016. aug. 18. 08:33

Az Ős-Dráva Program 2013-as indításától kezdve idáig több mint 4,2 milliárd forint ment el a költségkeretből bicikliútra, látogatóközpontra, vízszabályozó művekre, közmunkára és egyebekre. Azonban a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium válaszából most kiderült, idéntől újabb 25 milliárd forint áll rendelkezésre a program 2020-as zárásáig.

Több mint 4,2 milliárd forintba került eddig az Ős-Dráva Program, tájékoztatta a Pécsi STOP-ot a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.

Mint levelükből kiderül, a 4,2 milliárd forint a következő projekt-elemekből állt össze (van, amelyiket már befejeztek, és van, ami még folyamatban van):

  • "A Cún-Szaporca holtág vízpótlása az Ős-Dráva Program keretében (600 millió forint)

    A 2015 novemberében lezárt projekttel megkezdett munka a kormány által idén jóváhagyott, mintegy 40 ezer hektárt érintő, több mint tízmilliárd forint költségvetésű vízkormányzási programmal folytatódik.

  • Ős-Dráva Ökoturisztikai Látogatóközpont és Bemutatóhely (1 milliárd forint)

    Az elkészült Látogatóközpontot 2015 májusában adták át, a korszerű oktatástechnikai eszközökkel felszerelt interaktív oktatótermet is magába foglaló bemutatóhely tavaly az év ökoturisztikai létesítménye pályázaton kategóriájában első helyezést ért el.

  • Szaporcai bekötőút fejlesztése (híd) (180 millió forint)

    Az Ős-Dráva Ökoturisztikai Látogatóközpont és Bemutatóhelyhez vezető bekötőút kivitelezése teljes egészében megvalósult.

  • Kerékpáros turizmus fejlesztése Dél-Baranyában (400 millió forint)

    A 2015 nyarán lezárt fejlesztésnek köszönhetően a térség egy Magyarországon egyedülálló elektromos rásegítésű kerékpárhálózattal gazdagodott. A megépült kerékpárút túlnyomó részben az EuroVelo 13 és a Három Folyó nyomvonalán halad, így Dél-Baranya bekapcsolódott a nemzetközi kerékpárút hálózatba.

  • „SZÖVÉTNEK I.- Közösségi foglalkoztatási kezdeményezés az Ős-Dráva program 20 településén” (75 millió forint)

    A humánerőforrás fejlesztési programmal eddig több mint 100 hátrányos helyzetű lakos került kapcsolatba, 70 fő részesült munkaerő-piaci vagy képzési szolgáltatásban.

  • Az Ős-Dráva Program területén lévő fakazettás templomok felújítása, átalakítás (300 millió forint)

    Nyolc ormánsági település (Drávaiványi, Kémes, Kórós, Nagycsány, Szaporca, Vajszló, Vejti és Zaláta) fakazettás templomának rekonstrukciója hamarosan befejeződik.

  • Sellyei szakiskola komplett felújítása, átalakítása (416 millió forint)

    A kivitelezési munkálatok befejeződtek, a VM Dunántúli Agrár Szakképzőközpont, Csapó Dániel Középiskola, Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium kollégiuma a Draskovich-kastélyból más ingatlanba költözött.

  • Start-munka mintaprogram (három év alatt 1,2 milliárd forint)

    A 2012-2014-ben 420 fő foglalkoztatását lehetővé tevő mintaprogramban a vízgazdálkodási rendszer Ős-Dráva Program alapját képező megváltoztatását és a tájhasználat-váltás előkészítését szolgáló alapvető tereprendezési és tisztítási munkák mellett mezőgazdasági tevékenység - gyógynövény-termesztés - is folyt. A projektgazda jelenleg a Baranya Megyei Önkormányzat."

  • - áll a minisztérium tájékoztatásában.

    A Nemzeti Fejlesztési Minisztériumtól azt is megtudtuk, az eddig felhasznált 4,2 milliárd forintnyi összeg 55-45 százalékos arányban európai uniós és hazai forrásokból tevődött össze.

    A minisztériumnál arra is rákérdeztünk, hogy 2020-ig mekkora forrás áll rendelkezésre a 25 milliárd forintos keretből. Ennél és egy másik válasznál derült ki, hogy az eddig felhasznált 4,2 milliárd forinton felül kell érteni a 25 milliárd forintos keretösszeget.

    "A négy járás 43 településén megvalósuló projektsorozatra elkülönített 25 milliárd forint teljes egészében rendelkezésre áll. A forrásmennyiség egyebek mellett a program alappilléreként a vízgazdálkodás fejlesztését támogatja a 2016-2020-as időszakban 11 milliárd forinttal. Az Ős-Dráva Látogatóközpont további fejlesztésére 1,5 milliárd forintot kapott a fenntartó Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság. Az Ormánság szociális problémáinak enyhítésére (pl. családvédelemre, közösségépítésre, egészség- és közszolgáltatás-fejlesztésre) pedig mintegy kétmilliárd forintnyi forrás áll rendelkezésre" - olvasható a minisztérium válaszában.

    Vagyis a 2010-es évek elejétől 25 milliárdosként hangoztatott Ős-Dráva Program - amelynek első éveiben akadt jó pár csúszás az előzetes menetrendhez képest - keretösszege lassan a 30 milliárdot súrolja.