800 milliós tőkeemelés egy Matyi Dezső érdekeltségébe tartozó cégben

2016. augusztus 23. 08:05 2016. aug. 23. 08:05

Bár mostanában inkább a Matyi-féle cégbirodalom olvadozásáról lehetett inkább hallani, a Világgazdaság egy rejtélyes 800 milliós tőkeemelés nyomaira bukkant a Könyvbazár Kft-nél, ezzel együtt új tulajdonosok is feltűntek a társaságban.

A tőkeinjekcióra a Világgazdaság bukkant rá.

A vg.hu szerint nyolcszázmillió forinttal emelték meg a Könyvbazár Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. eddigi, mindössze 15 millió forintos törzstőkéjét, a cégbejegyzés szerint két hete. Ez a társaság vette át az Alexandra-csoport egykori központi cégétől, a Pécsi Direkt Kft.-től a nagykereskedelmi tevékenységet még 2013 novemberében. A Pécsi Direkt felszámolása tavaly március óta folyik – írja a Világgazdaság.

A Könyvbazár tőkeemelésével egyidejűleg új tulajdonosok is megjelentek a színen. Az eddigi tagok, a Pécsi Direkt és a szintén Matyi-érdekeltség, a Matias-Borászat Kft. mellé csatlakozott a Nebuló Könyvház Kft., valamint a Cartaphilus Könyvkiadó Kft. A Nebuló valaha a csoportban a tankönyvforgalmazással foglalkozó tag volt. A Nebuló jegyzett tőkéje 1,1 milliárd forint, aminek zömét a Szabó Tünde – Matyi volt felesége – érdekeltségében álló Európa Könyvkiadó Kft. szolgáltatta apport formájában – tudta meg a Világgazdaság.

A Cartaphilus Könyvkiadó Matyi Dezső érdekeltsége, ám a Világgazdaság szerinte az új tulajdonosok megjelenése mellett is rejtély a tőkeemelés forrása, azt szerintük a könyvpiacon is csak találgatják.