Sürget a határidő, de nincs annyi online kassza, mint amennyi kellene

2016. szeptember 2. 16:31 2016. szept. 2. 16:31

Október elsejéig kell a szervizeknek, patyolatoknak, plasztikai sebészeknek és diszkóüzemeltetőknek igényelniük az online kapcsolattartásra képes kasszákat, de egyelőre nem siették el ezt. A Világgazdaság számításai szerint óránként 90 darab új e-kassza kellene, de ennyi nincs jelenleg az országban, mivel új követelményeknek kell megfelelniük.

Alig igényeltek még üzembehelyezési kódot az online kapcsolattartásra képes kasszákhoz azok a vállalkozások, akiknek a pénztárgépeket október elsejéig kellene beüzemelniük.

A Világgazdaság kérdéseire a Nemzeti Adó- és Vámhivatal azt közölte, "az autó- és motorszervizek, a tisztítási szolgáltatók, a plasztikai sebészetek és a táncterem- (vagyis diszkó-) üzemeltetők eddig összesen 1515 olyan üzembehelyezési kódot igényeltek, amelynek megléte feltétele a kassza beüzemelésének. A hatóság szerint 18 ezer vállalkozás érintett, ami azt jelenti: a bevezetés előtt egy hónappal kevesebb mint tíz százalékuk gondolt arra, hogy lépéseket kellene tennie az online pénztárgép beszerzése érdekében" - olvasható a cikkben.

Hogy a történet ne legyen egyszerű, az újonnan kötelezett vállalkozásoknak olyan online kasszákat kell vennie, melyek a most forgalomban lévőknél többet tudnak a kormányzat új kritériumai miatt. Az új kasszáknak ugyanis képesnek kell lenniük a sztornó utasítás fogadására, valamint arra is, hogy egy kasszát más cégnek lehessen átadni ("újramegszemélyesítés").

A Világgazdaság cikke szerint a problémákat szoftverfrissítéssel meg lehetne oldani, csakhogy először a kormányzati elvárásoknak megfelelően kellene kifejleszteni ezeket az új tulajdonságokat, amikről aztán tanúsítványt kell szerezni az állami hivataltól.

"A szereplők egymásra mutogatnak az ügyben: a forgalmazók szerint a NAV bocsátotta későn rendelkezésre azokat az előírásokat és tesztfelületeket, amelyek a fejlesztéshez szükségesek volnának, a hivatal viszont azt gondolja, hogy jól dolgozott, és a piaci szereplők késlekednek.

Akármi is az igazság, a tény az, hogy ma nem kapni olyan gépet, amilyenre október elsején 18 ezer vállalkozásnak szüksége volna" - áll a cikkben.

A Világgazdaság szerint a járható út az, ha az érintett vállalkozások igényelnek egy regisztrációs kódot (amit az érintett 18 ezer vállalkozásból eddig 1515 tett meg), aztán várnak az újfajta kassza forgalmazására.

Ha azonban a NAV tartja az október elsejei határidőt - ami után már megkövetelheti a vállalkozásoktól az új kassza meglétét -, akkor a lap számításai szerint 10 órás munkanappal számolva óránként 90 darab ilyen újfajta - és egyelőre nem létezőnek tekinthető - kasszát kellene értékesítenie a forgalmazóknak, ami azonban nem ötperces munka.