Különleges táncelőadások a pécsi sulikban

2016. szeptember 5. 08:01 2016. szept. 5. 08:01


Bemelegítés címmel mutat be Juhász Kata Társulata táncelőadást hétfőn a pécsi Janus Pannonius Gimnáziumban és a Leöwey Klára Gimnáziumban.

A Kaposvári Assitej Gyermek- és Ifjúsági Színházi Biennálén Békés Pál-díjat nyert bemutatóra a Harmadik Színházzal való együttműködés során, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával kerül sor - közölték a szervezők.

Az előadások kezdete:

- 10:35 Janus Pannonius Gimnázium

- 12:30 Leöwey Klára Gimnázium

"Az előadás strukturálisan: mozgás, zene, látvány és szöveg egysége. A „bemelegítés” címet konkrét és metaforikus értelemben is használjuk." - áll a darab leírásában.

"Mozgásvilágát tekintve az a darab, amit a cím is sejtet: bemelegítés, amely során a szereplők eljutnak a látványos, akrobatikus elemekig. Metaforikus értelmében egzisztenciális állapotként, általánosabb síkon: az emberi életre, a kapcsolatokra, a közösségben való létezésre fókuszálva vetjük föl a bemelegítés témáját."

"A darab egyszerre használja a beszélt és a mozgásnyelvet. Az előadás mégsem olyanfajta drámai színjáték, ahol az egyes szereplők interakciói dialógusok formájában viszik előre a cselekményt.

"Rövid történetek formájában fölvet olyan életünk során ismétlődő alapszituációkat, mint a közeli hozzátartozó/ szeretett társ elvesztése, csapatba tartozás és cserbenhagyás, kisemmizettség, megalázottság és bűntudat, a táncosok „kifelé beszélése” azonban mozgással ötvöződik, mely a fizikalitás szintjén képes ábrázolni a csoportdinamikai folyamatokat."

A közlemény szerint az előadás kifejezett célja ezért elérni, hogy a tanulók bekapcsolódjanak a játékba, a célközönséget a 6-18 évesek jelentik.