Zrínyi-emlékév: jókora Fidesz-kampányt tolt az államtitkár

2016. szeptember 5. 16:46 2016. szept. 5. 16:46

Trócsányi Lászlónak valahogy az Alaptörvény és az október másodikai kvótareferendum jutott az eszébe a Zrínyi-emlékév központi programjainak nyitányán.

Szeptember 5-én a Szigetvár nemzeti emlékhelyek közé kerülését jelképező sztélé avatásával megkezdődtek a Zrínyi-emlékév fő programjai a városban.

Az eseményen ott volt Trócsányi László igazságügyi miniszter is, aki beszédében a 450 évvel ezelőtti várostrom fontos tanulságának nevezte, hogy tudni kell, melyik oldalon állunk, kik a szövetségeseink, ellenfeleink, s minden lépésnek sokszor megmásíthatatlan következménye van.

- Zrínyi Miklós és a várvédők halálának fontos tanulsága a felelősségtudat is, mert ha a hadvezér elfogadja a szultántól a neki felajánlott horvát királyi koronát, török vazallusként minden korábbinál magasabb méltóságot, vagyont nyert volna, de ő a szabadságot és a hősi halált választotta - mondta a miniszter, miután Radnainé Fogarasi Katalinnal, a Nemzeti Örökség Intézetének főigazgatójával és Vass Péter független polgármesterrel leleplezte az intézet által a vár kapujánál állíttatott sztélét.

Trócsányi László úgy vélte, a Zrínyiek hite, idealizmusa és nagylelkűsége fontos üzenetet hordoz számunkra. Az egyéni érdekek felülkerekedésével a közösség érdekeit kifejező eszmények erejüket veszthetik. Nem véletlenül valljuk az Alaptörvénnyel együtt, hogy "az egyéni szabadság csak másokkal együttműködve bontakozhat ki".

A miniszter szavai szerint Szigetvár másik üzenete a béke és az egymás iránti tisztelet, amelyet helyben az emlékpark, Zrínyi és Szulejmán emlékműve hirdet.

- Európa története sokáig a háborúk története volt, ma az Alaptörvényünkkel valljuk, hogy tiszteljük más népek szabadságát és kultúráját, együttműködésre törekszünk a világ minden nemzetével - mutatott rá, kiemelve: Törökország és Magyarország ma szövetségese egymásnak, a cél ennek erősítése, nem pedig gyengítése - idézte szavait az MTI.

Trócsány ezután vaskos mondatokkal ráfeküdt a kvótareferendumra, többek között kifejtette, hogy szerinte keresztényi kötelességünk a rosszra nemet mondani, Magyarország nemet mond az Európa határán pusztító konfliktusokra, erejéhez mérten támogatja a rendezést és az arra rászoruló embereket, Drinápoyt, Szigetvárt és Mohácsot pedig a terrortámadásokat elszenvedett Brüsszelhez, Párizshoz vagy Nizzához hasonlította.

Vass Péter polgármester arról szólt: reméli, hogy Szigetvár a nemzeti emlékhellyé nyilvánítással a kitüntető címnek meg is tud felelni például a vár kormányzati támogatással történő felújításával, szálláshelyek bővítésével, s erősítheti idegenforgalmát.

Az eseményt megelőző sajtótájékoztatón Hóvári János, a Zrínyi-emlékbizottság elnöke arról szólt, hogy a magyar megmaradás, a nemzettudat szempontjából fontos a Zrínyi-hagyomány megújulása, szükséges, hogy a következő nemzedékek is tudják: mit tettek a Zrínyiek a nemzetért.

Szigetváron 1566-ban két világbirodalom csapott össze, a szigetvári ostrom ügye olyan ügy, amely Szigetvárhoz kötődik, de nemcsak a város, hanem a nemzet, sőt, egész Közép-Európa ügye - mondta.

Nagy Csaba, a Baranya Megyei Közgyűlés fideszes elnöke azt mondta: az idegenforgalomnak nagy jelentősége lehet Baranya és Szigetvár életében. Reményét fejezte ki: azzal, hogy a megye az értéktár bizottságának döntésével beemelte értéktárába a Zrínyi-kultuszt, a várat, a turbéki kegyhelyet, segíti a turizmust is. Hozzátette: további segítséget jelent, hogy a megyei közgyűlés a közelmúltban határozott az M60-as gyorsforgalmi út Horvátország felé tervezett továbbépítésének támogatásáról.

Fazekas Róbert, a megyei közgyűlés fideszes alelnöke a Zrínyi-emlékév eheti programjairól elmondta: török és horvát napra, kiállításokra, hagyományőrző táborba, zenei és táncos előadásokra is várják a látogatókat.

A Zrínyi-emlékév alkalmából a Magyar Nemzeti Bank hétfőn 10 ezer forintos címletű ezüst és 2 ezer forintos címletű színesfém emlékérmét, a Magyar Posta Törökországgal és Horvátországgal közös bélyegeket bocsátott ki. A hétfőtől megvásárolható alkotásokat, kiadványokat a szigetvári várban mutatták be az érdeklődőknek.

Az eseményen elhangzott: a Zrínyi-emlékévnek nemcsak belföldön, hanem külföldön is nagy érdeklődés kíséri: a közelmúltban Szigetvárral az amerikai, a francia, a török és a horvát média is foglalkozott.