Országos sztrájk lesz az önkormányzatoknál - 22 települést érint Baranyában

2016. szeptember 13. 12:46 2016. szept. 13. 12:46

Öt közös önkormányzati hivatal, azaz a valóságban 22 település önkormányzati dolgozói csatlakoztak Baranya megyében a szeptember 14-én tartandó országos sztrájkhoz. A dolgozók 30 százalékos béremelést szeretnének elérni, ugyanis 2008 óta nem emelték a fizetéseiket. A sztrájk alatt csak a halaszthatatlan ügyekben lesz ügyintézés.

Az országban 168 önkormányzat dolgozói, köztisztviselői fognak szeptember 14-én egész napos munkabeszüntetést folytatni - olvasható a Magyar Nemzet cikkében.

A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke, Boros Péterné a lapnak elmondta, "júliusra készítettek egy életpályáról szóló törvénytervezetet, amiben a 30 százalékos emelés is szerepelt, és azt támogatta a szakma, illetve az önkormányzati érdekszövetségekkel is komoly előrelépés történt. A kormány tárgyalásra kijelölt képviselőjével, Rogán Antal miniszterrel ugyanakkor nem tudtak egyeztetni még levélben sem. A közszolgálati érdekegyeztető fórumon mindenesetre napirend előtt felvetette a kérdést – mondta a szakszervezeti vezető. A júniusi figyelmeztető sztrájk egyetlen eredménye az volt, hogy a kormány – egyeztetés nélkül – visszaadta az önkormányzatok önálló illetményalap-megállapítási jogát. Vagyis a helyhatóságok emelhetnek a köztisztviselők illetményalapján, de ha nincs rá forrásuk, aligha fogják megtenni.

A szakszervezet egyébként a sztrájk idején adományt – ruhát, tartós élelmiszert, de akár tanszert is – gyűjt, amelyeket később a rászoruló családok között oszt szét.

A köztisztviselők elsősorban azt kifogásolják, hogy nem kapnak béremelést. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a júniusi sztrájk után ígéretet tett a probléma rendezésére, de érdemi lépések azóta sem történtek." - olvasható a cikkben.

Baranya megyében öt közös önkormányzati hivatalban, vagyis a valóságban 22 településen fognak sztrájkba lépni a helyhatóságok dolgozói és tisztviselői - tudta meg a Pécsi STOP Kosztolányi Györgytől, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének megyei titkárától.

A megyében a kozármislenyi (Kozármisleny és Egerág), a szigetvári, az erzsébeti (Erzsébet, Kátoly, Szellő, Kékesd, Nagypall, Fazekasboda, Geresdlak, Erdősmecske), a himesházi (Himesháza, Szűr, Székelyszabar, Erdősmárok, Maráza) és a magyarszéki (Magyarszék, Magyarhertelend, Mecsekpölöske, Liget, Oroszló, Bodolyabér) közös önkormányzati hivatal dolgozói szeptember 14-én reggel 8 és délután négy óra között tartják meg a sztrájkot a munkahelyükön - sorolta a titkár.

Ügyintézés csak halaszthatatlan ügyekben - házasságkötések, haláleseti ügyintézések, helyszíni szemle, népszavazással összefüggő intézni valók - lesz, máskülönben a hivatalok zárva tartanak, bár a portaszolgálat a helyén lesz például Kozármislenyben, ahogy a hivatal közleményéből kiderül.

Kosztolányi György lapunk kérdésére elmondta, a sztrájkban résztvevő településeken a polgármesterek is támogatják a dolgozók kiállását az ügyükért, a jegyzők is szolidárisak, bár ők dolgozni fognak. A munkabeszüntetésben érintett településeken a szakszervezetek is létrejöttek, az önkormányzatokkal megállapodtak a munkabeszüntetésről, a dolgozóknak a sztrájkkal eltöltött nap nem fog kiesni. Egyre nagyobb az elégedetlenség a köztisztviselők körében, emiatt egyre többen szerveződnek, a kisebb településeken 100 százalék körüli a sztrájk támogatottsága - tette hozzá a megyei titkár.