Illegálisan fúrt kutat? Most büntetés nélkül regisztrálhatja

2016. szeptember 18. 13:34 2016. szept. 18. 13:34

Egy törvénymódosítás miatt 2018-ig bírságmentesen lehet regisztráltatni azokat a kutakat, melyeket 2016. júniusa előtt engedély nélkül fúrtak a használóik. A bejelentéseket a települési jegyzőknél, vagy az illetékes megyei katasztrófavédelmi igazgatóságoknál kell megtenni. A legálissá vált kutakkal uniós pályázatokon is részt lehet venni.

Egy idén nyáron életbe lépett törvénymódosítás miatt büntetés és bírság befizetése nélkül lehet azokat a fúrt kutakat regisztráltatni 2018 végéig, melyeket 2016. június 4. előtt engedély nélkül, vagyis illegálisan fúrattak a felhasználói. A törvénymódosítást a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kezdeményezte - olvasható az Agrárszektor.hu cikkében.

Az utólagos engedélyeztetés a települési jegyzők és a megyei (vagy fővárosi) katasztrófavédelmi igazgatóságok közt oszlik meg, hogy hová kell fordulni, azt különféle kritériumok határozzák meg.

"A jegyző fennmaradási engedélye szükséges olyan kutaknál, amelyek háztartási igényeket elégítenek ki, és maximálisan évi ötszáz köbméteres vízigénybevétellel, kizárólag talajvízkészlet vagy parti szűrésű vízkészlet felhasználásával magánszemélyek üzemeltetnek. További feltétel, hogy az ingatlan, amelyen a vízilétesítmény elhelyezkedik, nem érint vízbázisvédelmi területet. Amennyiben a fentiek közül valamelyik kritérium nem teljesül, abban az esetben az engedélyezés a fővárosi és megyei katasztrófavédelmi igazgatóságok hatáskörébe tartozik" - olvasható a cikkben.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tájékoztatót is készített a közérthetőség kedvéért, melyet a NAK honlapjáról lehet letölteni.

"A szabályozás az Európai Unió Víz Keretirányelvével is összhangban van, így lehetővé válik, hogy a legálissá vált kutak tulajdonosai, üzemeltetői európai uniós pályázatokon is indulhassanak. Az egyik ilyen a Vidékfejlesztési Program keretében, a mezőgazdasági vízgazdálkodási ágazat fejlesztésére kiírt pályázat, amelyben 49,5 milliárd forinttal támogatják egyebek között a vízvisszatartást, a vízkészletekkel való fenntartható gazdálkodást, a takarékos öntözési technológiák korszerűsítési és fejlesztési lehetőségeit. A pályázati kérelmeket 2016. augusztus 1-től lehet benyújtani" - olvasható az Agrárszektor.hu cikkében.