Örkény-darabbal indítja idei évadát a Pécsi Harmadik Színház

2016. szeptember 21. 14:24 2016. szept. 21. 14:24

Három saját bemutatóval és több vendégelőadással készül a 2016/17-es évadára a Pécsi Harmadik Színház. Vincze János igazgató Örkény Kulcskeresők című drámáját és Émile Ajar Előttünk az élet című művét rendezi, lesz A fajok eredete a Nézőművészeti Főiskolától és Piaf-marche az újvidéki és szabadkai színház koprodukciójában. 15 régebbi darab marad műsoron, amivel Baranya kisebb településeit is járják.

Három saját bemutatóval és több vendégelőadással fut neki a 2016/17-es évadnak a Pécsi Harmadik Színház.

A teátrum évadnyitó sajtótájékoztatóján Vincze János direktor elmondta, az előző évadban több darabbal is járták Baranya kisebb településeit, mivel a színház egyik célja a művek vidéki bemutatása is. A rendező hozzátette, némely előadásnál sokkal intenzívebb reakciókat kapnak az ottani nézőktől, mint a pécsiektől.

A kulturális alapellátás fogalma is fölmerült (ezt a kulturális tárca nemrég vezette be, lényege a kisebb települések kulturális célú támogatása előadások utaztatásával - a szerk.), ezzel kapcsolatban Vincze János úgy fogalmazott, az elgondolás kiváló, de van még mit erősíteni az ötleten, főképp a befogadó intézmények infrastruktúráján.

Kitért a 2016-os POSZT-ra is, ahol a Harmadik Színház Piszkavas című darabja elnyerte a közönségdíjat - amit pécsi csapat a találkozó kezdete óta még nem kapott meg soha -, Füsti Molnár Éva pedig a Magyar Művészeti Akadémia alkotói díját vehette át. Vincze hozzátette, az MTVA újrakezdi a színházi darabok közvetítését, elsők közt a Piszkavasat is beválogatták, de a szerző Martin McDonagh anno mindennemű TV-felvételt megtiltott a darabjai kapcsán, így ez sajnos elmarad.

Az idei évadban Örkény István Kulcskeresők című darabját és Émile Ajar litván szerző kisregényéből készült Előttem az élet című művét mutatja be a színház, mindkét előadást Vincze János rendezi. Az Örkény-művet idén decemberben tervezik bemutatni. Tantermi színházként László Csaba rendezésében a Shakespeare Összes Rövidítve (S.Ö.R.) című darabot szeretnék színpadra állítani.

Három vendégelőadás is szerepel az idei bérletben a két nagybemutató mellett, az Egy darabot a szívemből című Máté Péter-musicalt a Pannon Várszínház hozza, a Nézőművészeti Főiskolától A fajok eredete érkezik Mucsi Zoltánnal, Scherer Péterrel és Thuróczy Szabolccsal, az Újvidéki Színház és a Szabadkai Kosztolányi Dezső Színház pedig a Piaf-marche/Piaf-menetet hozza el Mezei Kinga főszereplésével.

Bővebb információkat a színházról, jegyárakról, repertoárról itt találnak.

A gyermekelőadások közül a Csibész Csabi, a Bors néni marad műsoron, Écsi Gyöngyi az Árgyélus Színháztól a Teremtésmese című darabbal készül, a Pódium Színház pedig a Piroska és a farkast mutatja be.

A repertoáron 15 darab marad meg, ebből 12 magyar szerző műve - emelte ki Vincze János.

A sajtótájékoztató végén elhangzott, az idei évben az önkormányzattól 16, míg az államtól 35 millió forintot kapott a kiemelt színházi státuszú teátrum, de emellett a jegybevételekből és a TAO-támogatásból egészítik ki a büdzsét. Az is kiderült, az egyetemistákat még mindig nehéz bevinni a színházba, hiába tartanak fenn kedvezményes jegyeket nekik.