Átszabott körzethatárok és az átjelentkezők okozták a harkányi szavazókör hízását

2016. október 6. 11:39 2016. okt. 6. 11:39

A harkányi jegyző szerint nincs csalás abban, hogy az egyik szavazókörükbe tartozó választópolgárok száma alaposan megnőtt a 2014-es országgyűlési választás óta. A hivatalvezető a "hízás" okát az átjelentkezőkben, meg az átszabott körzethatárokban látja.

Berkecz Balázs, az Együtt országos elnökségének szigetvári tagja fedezett fel egy érdekes anomáliát az október másodikai, végül érvénytelen népszavazás után.

A politikus a Facebook-oldalán a következőt írta:

"Összehasonlítottam a szavazóköri adatokat a 2014 évi önkormányzati választás adataival, és meglepő információk derültek ki a Nemzeti Választási Iroda honlapján elérhető információkból. Valaki érti, hogy miként nőhetett a Tiffán Zsolt hűbérbirtokaként kezelt 4200 lelkes Harkányban a 3. számú szavazókörben 2 év alatt 244 fővel (938-ról 1182-re) a választók száma? Nem gyanús, hogy ezen szavazókör választóinak 59%-a vett részt a népszavazáson, míg a másik három szavazókörben átlagosan mindössze 48,51%-át sikerült mozgósítani a gyűlölet népszavazásán?"

Az NVI oldalán az előző választások (2014. április: országgyűlési; 2014. október: önkormányzati) adatait megnézve tényleg jól látszott a növekedés. 2014 áprilisában még 843 fő tartozott a szavazókörhöz, ez októberben 938 főre növekedett, majd idén októberre 1182 fő lett a szavazókörhöz tartozók száma - írtuk korábbi cikkünkben.

A harkányi választási iroda vezetője, dr. Markovics Boglárka jegyzőasszony cikkünk megjelenése után egy nappal jelentkezett, hogy nem egészen úgy van, ahogy azt mi írtuk.

A jegyző két dologra hívta fel a figyelmünket. Az első az, hogy a szavazókörhöz tartozó utcákból párat más szavazókörökhöz helyeztek át 2014 óta - ez pedig kihatással bírt a választópolgárok létszámára. A két szavazás közt 157 fővel nőtt meg a választókorúak száma a településen - derül ki a jegyző leveléből.

Harkányban így alakult a választók száma 2014 és 2016 között (eszmei időpontok):

A hivatalvezető szerint a választók létszámára az átjelentkezés is hatással volt, mivel a harkányi hármas számú szavazókör lett kijelölve számukra.

"Mivel a városban két kórház működik, illetve Harkány köztudottan kedvelt turisztikai célpont, nem meglepő, hogy nagyságrendileg kétszáz ember kérte átjelentkezés keretében névjegyzékbe vételét az erre kijelölt 3. szavazókörbe 2016. október 2-án." - olvasható a jegyző levelében.