Könyv készült a baranyai bosnyákok népviseletéről

2016. október 11. 14:05 2016. okt. 11. 14:05

A Baranya megyei bosnyák-horvátok népviseletét bemutató könyv jelent meg Szávai János, a pécsi Tanac Kulturális Egyesület elnökének szerkesztésében, Körtvélyesi László fotográfus fényképeivel.

A baranyai megyeszékhelyen kedden rendezett kötetbemutatón Őri László (Fidesz-KDNP), Pécs kultúráért felelős alpolgármestere azt mondta: példaértékű összefogással hiánypótló és értékmentő könyv jelent meg, mivel a megye horvát népviseletei egyre csökkenő számban fellelhetőek az eredeti helyszíneken.

Ismertetése szerint a könyvsorozat első kötetének szánt, 300 képpel illusztrált fotóalbum a Pécs környéki horvát falvak - köztük Áta, Kökény, Pogány, Szemely és Szőkéd - hagyományos bosnyák-horvát népviseleteit mutatja be hármas tagolásban.

Körtvélyesi László eredeti helyszíneken örökített meg népviseletbe öltözött embereket, a legszebb ruhadarabok néprajzi jellegű fotói, illetve a Szávai János által válogatott régi családi fényképek külön egységbe kerültek. A könyv függelékébe Bosnyák Mirjana etnográfus írt részletes - magyar, horvát és angol nyelvű - képleírásokat.

A 76 oldalas kötet a Nemzeti Kulturális Alap, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, és a megyeszékhely önkormányzatának támogatásával jelent meg.

Szávai József szerkesztő az eseményen a könyvsorozat céljának nevezte a Baranyában élő, legkevesebb ötezer főt számláló horvát nemzetiség - köztük a mohácsi sokácok és a Dráva-menti horvátok - népviseletének átfogó bemutatását. Körtvélyesi László arról beszélt, hogy további két kötet képanyaga már feldolgozásra vár.

Hári József, a megyeszékhely önkormányzatának nemzetiségi tanácsadója jelezte: a könyvsorozat folytatása mellett 2017 elején tervezik összeállítani "a pécsi nemzetiségek könyvét", amely írott és képes formában kívánja bemutatni a népcsoportok népviseletét, zenéjét, gasztronómiáját és fontos közéleti személyiségeit.