Mutatjuk, milyen szén-monoxid-mérőt vegyen, ha élni akar

2016. október 15. 12:07 2016. okt. 15. 12:07

Laboratóriumi teszteknek vetette alá a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a CO-mérőket, közzé is tették az eredményeket.

A kéményseprő-ipari tevékenységről szóló törvény adta felhatalmazás alapján a hivatásos katasztrófavédelmi szervezet szakemberei a fűtési szezon kezdete előtt piacfelügyeleti ellenőrzések során vizsgálták: megfelelő-e a szén-monoxid-érzékelők forgalmazása - olvasható a katasztrófavédelem tájékoztatásában.

Ezek során négy gyártó tíz terméktípusával találkoztak, a fogyasztóvédelem korábbi minőségi vizsgálatain mindegyik berendezés megfelelő értékelést kapott, vagyis szerepel az úgynevezett pozitív listán.

A nyitott égésterű tüzelőberendezések üzemeltetése során keletkező szén-monoxid érzékelésére szolgáló készülékekkel kapcsolatos piacfelügyeleti hatósági feladatok nyáron kerültek át a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságtól a katasztrófavédelemhez.

Az őszi kampány során a katasztrófavédelmi kirendeltségek harmincegy hatósági ellenőrzés keretében ötvennégy terméknél vizsgálták meg, hogy a berendezés forgalmazása megfelel-e az előírásoknak.

Az ellenőrök egyebek mellett áttekintették, hogy az adott termék rendelkezik-e a műszaki alkalmasságát bizonyító tanúsítványokkal, szerepel-e a fogyasztóvédelem – akár pozitív, akár negatív – listáján.

A szakemberek a kontrollok során négy gyártó tíz terméktípusával találkoztak, ismeretlen készülék nem akadt a kezükbe, vagyis valamennyi vizsgált termék átesett korábban a fogyasztóvédelem műszaki megfelelőségi ellenőrzésén. A szeptemberi akcióban szemlézett mindegyik berendezés szerepelt a korábban említett pozitív listán, vagyis a működés közben elvégzett vizsgálatok szerint megfelel az elvárásoknak.

A vonatkozó előírásoknak meg nem felelő termékek esetében a jogszabályok alapján eljáró piacfelügyeleti hatóság – július óta ez a katasztrófavédelem – előtt több lehetőség áll. Apróbb szabálytalanságok esetén a feltárt hibák, hiányosságok megszüntetésére kötelezheti a forgalmazót, vagy a jogszerű állapot helyreállításáig feltételhez kötheti vagy megtilthatja a termék forgalmazását. Súlyosabb hibák esetén a hatóság megtilthatja a forgalmazást, elrendelheti a már forgalmazott termékek visszahívását, és piacfelügyeleti bírságot szabhat ki.

A szén-monoxid-érzékelők – a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság által elvégzett laboratóriumi tesztek alapján összeállított – pozitív és negatív listája itt olvasható:

Bevált mérők (kattintson ide a listáért)

Nem ajánlott mérők (klikk a listáért)