Támogatással ösztönzi az új online kasszák beszerzését a kormány

2016. október 19. 08:22 2016. okt. 19. 08:22

Erős ösztönzővel fehérítené ki a taxisok, patyolatosok, diszkóüzemeltetők, masszőrök, autószerelők ágazatát a kormány: akár féláron is hozzájuthatnának az új online kasszákhoz. Nem árt azonban sietni, január elseje a határidő. A taxisoknál GPS-rendszerrel bíró kassza kell.

Januárig kell beszerezniük az újfajta online kapcsolattartásra alkalmas kasszákat a taxisok, patyolatosok, diszkóüzemeltetők, masszőrök, autószerelők, plasztikai sebészek ágazatának. Eredetileg október lett volna a határidő, de hamar kiderült, hogy nem áll rendelkezésre elegendő új kassza - írtuk korábbi cikkünkben.

A kormány már most októberben alaposan ráhasalt, hogy a közel 20 ezer érintett vállalkozó meg is vegye időben az új pénztárgépeket: 50 ezer forintos központi költségvetési támogatással számolhatnak a vevők.

A Világgazdaság cikke szerint "a szaktárca most kezdi meg a támogatásról szóló rendelet közigazgatási egyeztetését. Ez alapján a segítség annyit jelent majd, hogy – típustól függően – a gép árának 40-55 százalékát is kifizeti a költségvetés, persze csak akkor, ha az mindenben megfelel az új előírásoknak."

Az újfajta előírások egyike, hogy a pénztárgépet át lehessen adni másnak, vagyis a berendezésben található adóügyi egységet - ami a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz van bekötve - más vállalkozóra is át lehessen írni. A másik változás csak a taxisokra terjed ki: az ő esetükben a hordozható és online kapcsolattartásra képes kasszákba GPS-t is be kell építeni.

Eddig a pénztárgépek piacán egy cég van, amely a kívánalmaknak megfelelő kasszákat gyárt, ám több más vállalat berendezései is engedélyezésre várnak - tehát pár héten belül szélesebb kínálatból válogathat a mintegy 20 ezer érintett vállalkozó. Ám egyelőre a nemzetgazdasági minisztérium rendelete csak az ilyen újfajta gépekre adna támogatást - vagyis egyelőre egy cég eszközei az olcsóbbak.

Sietni viszont nem árt: a Világgazdaság cikke szerint, ha 2017. január elsejéig nincs beszerezve az újfajta online kassza, azzal a vállalkozó büntetést kockáztat. "Miután a gép megvásárlása után azt használni is kell, az érintettek valószínűleg inkább december 29-én csatlakoznának csak a rendszerhez, ám a várakozás ráfizetéses is lehet, ha elfogynak az új gépek. Ugyanis nemcsak a támogatást bukják ekkor, de még bírságra is számíthatnak, ha nem rendelkeznek ilyennel, vagy legalább egy megrendeléssel" - olvasható a cikkben.

A Nemzetgazdasági Minisztérium az új kasszák bevezetésével kapcsolatos közleményében azt írja, "a támogatás tehát a 2017. január elsejétől kötelezetteknek jár, azaz a gépjármű-javítási, karbantartási tevékenységet; a gépjárműalkatrész-kiskereskedelmet; a motorkerékpár, alkatrész kereskedelmét, javítását; a plasztikai sebészeti tevékenységet; a diszkó, táncterem működtetését; a textil, szőrme mosását, tisztítását, vegytisztítását, vasalását végzőknek, illetve a masszázsszalonoknak, fogyasztó- és karcsúsítószalonoknak, fitnesz-, testépítő kluboknak, valamint a taxisoknak és a pénzváltóknak.

A támogatás iránti kérelmet – a rendelet hatálybalépését követő 8. naptól – a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz lehet majd benyújtani. Az érintetteknek több mint öt hónapjuk van a támogatás igénybevételére, tekintettel arra, hogy a kérelem benyújtásának végső – és egyben jogvesztő – határideje 2017. március 31-e.

A támogatás igénybevétele a lehető legegyszerűbb módon történik, a vállalkozónak gyakorlatilag 50 ezer forinttal kevesebbet kell fizetni a pénztárgép megvásárlásakor" - olvasható a közleményben.