Jogszerűtlen kilakoltatást kiált a Város Mindenkié Pécsen

2016. október 17. 15:53 2016. okt. 17. 15:53

Bár A Város Mindenkié Pécs csoport korábban megegyezett az önkormányzattal a bontásra ítélt Zsolnay úti ingatlanok lakóinak elhelyezésével kapcsolatban, egyiküknél előzetes értesítés nélkül, tehát szerintük a jogszabályokat felrúgva végrehajtó jelent meg – írja a szervezet közleményében. Az asszony 7 gyermekével nem szívesen költözne István-aknára.

Október 10-én, a jogszabályban előírt előzetes értesítés nélkül, végrehajtó jelent a Zsolnay Vilmos úton – írja A Város Mindenkié Pécs csoport közleményében. A szerintük emiatt jogszerűtlen kilakoltatást az önkormányzat kezdeményezte, annak ellenére, hogy a csoport április végén egyezségre jutott a városvezetéssel a bontásra ítélt ingatlanok lakóinak elhelyezésével kapcsolatban. Az érintett család nem akarta elfogadni a részére az István aknai szegregátumban felajánlott lakást – írja az előzményekről az AVMP.

A közleményből kiderül az is: Moór Eszter közbenjárására, aki a közmunkaprogramon keresztül jól ismeri a családot, a lakásgazdálkodási csoport vezetője leállíttatta a kilakoltatást és újabb november 3-i határidőt adott a családnak. Az önkormányzat azonban egyelőre ragaszkodik az István-aknai elhelyezéshez, ami viszont mind a városfejlesztési koncepció, mind a család helyzete szempontjából elfogadhatatlan.

A Város Mindenkié csoport most ügyeletet szervez a Zsolnay Vilmos úton, hogy hasonló, a csoport szerint jogszerűtlen intézkedések ne történhessenek, valamint az Utcajogász segítségével jogi segítséget nyújt a családoknak.

Az aktivisták munkája nyomán az önkormányzat döntése értelmében a polgármesteri hivatal lakásgazdálkodási osztályvezetője 2016 márciusában levélben fordult a bontásra ítélt ingatlanok lakóihoz. Egyebek mellett arról biztosította őket, hogy a döntés értelmében minden egyes lakó részére másik bérlakást fog adni az önkormányzat, hogy „a leendő költözése megfelelő időben (nem téli hidegek idején) lesznek majd, és nem egyszerre fognak történni”, valamint hogy a lakókat „is megkérdezve ütemterv fog készülni, mely alapján mindenki előre tudni fogja, mikor kerül rá a költözés sora”.

Úgy tűnik, Bogdán Lászlónéval nem sikerült „megegyezni”. Pár hete az önkormányzat, egyetlen lehetőségként, egy István-aknai ingatlant ajánlott fel neki – írja közleményében az AVMP.

Ez egyebek mellett azért is aggályos, mert István-akna a város saját vezetése szerint is szegregátum, és Pécs 2014-es, idén tavasszal felülvizsgált Antiszegregációs Tervében az áll: „a területi elszigeteltség és a hosszabb idő óta romló vagy változatlan társadalmi mutatók miatt a fizikai felszámolás, vagy a lakófunkció végleges megszüntetése javasolt István-akna, az Előd utca, a Csaba utca és a Vágóhídkörnyéki szegregátum esetében”. Mi több, ugyanebben a dokumentumban kritikus esetként említik István-aknát.

Az RTL Klub híradójának ezt firtató kérdéseire a pécsi önkormányzat azt válaszolta: a beköltöző családok létszámára tekintettel ajánlanak lakásokat a bérlőknek, a szóban forgó esetben a család nagysága miatt „más ingatlan nem jöhetett szóba, mert méretük kicsi lett volna, a család pedig udvarra is igényt tartott”. Azt is írták: István-aknán egy felújított ingatlant biztosítottak (így múlt időben – a szerk.) az igénylők számára.

A pécsi civil aktivisták közleményükben kitérnek arra is: Bogdán Lászlóné 7 kiskorú gyermeket nevel egyedül, 2011 óta lakik a Zsolnay úti lakásban, ahol havonta 38.941 Ft lakáshasználati díjat köteles fizetni. Az nagyjából 900 forinttal több, mint a közmunkásként dolgozó asszony fizetése - a család fenntartásában a már nagyobb, dolgozó gyerekei segítik. Gyermekei megtanultak önállóan eljutni az iskoláikba, de mindez megoldhatatlan feladat lenne István-aknáról, ahol hétköznapokon is csak 6 busz jár, télen pedig van, hogy teljesen leáll a közlekedés.