Aktivisták akadályozták meg a hétgyermekes pécsi család kilakoltatását - videó

2016. október 18. 13:05 2016. okt. 18. 13:05

Aktivisták élő fala várta a Zsolnay út egyik udvarában Bogdán Lászlóné és hét gyermeke kiköltöztetésére a helyszínre érkező bírósági végrehajtót. Ma a civilek nyertek.

Majdnem kilakoltatták a Zsolnay Vilmos úti egyik önkormányzati lakásból azt a hétgyermekes családot, aki a lakásgazdálkodási csoport vezetőjének közbenjárásával eredetileg november elejéig kapott volna haladékot. A családnak az önkormányzat egy István-aknai lakást ajánlott fel, de ez a gyerekek iskolába járása miatt sem lenne jó megoldás.

Jogszerűtlenül akar az önkormányzat kilakoltatni egy hétgyermekes családot a Zsolnay Vilmos úti bontásra ítélt házak egyikéből - értesítette a sajtót A Város Mindenkié Pécs (AVM) csoport október 17-én.

Közleményükből kiderült, a család ügyében Moór Eszter volt önkormányzati képviselő járt közben, így végül a lakásgazdálkodási csoport vezetője november 3-ig adott haladékot a kiköltözésre. Az egyetlen lehetőségként István-aknán felkínált ingatlan azonban nem lenne jó a családnak, mivel a gyerekek iskolába járása válna nehézkessé. (Az egyik gyermek az uránvárosi Pécsi Éltes Mátyás Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, Speciális Szakiskola és Kollégiumba jár, a többiek a Hősök terére.)

A családanya, Bogdán Lászlóné közmunkában dolgozik, neki legtöbbször háromnegyed hétre a Jókai utcai munkaügyi központnál kell lennie - így neki sem volna jó az István-aknai lakhatás.

Az október 17-én az AVM pécsi csoportja által kiadott közlemény után derült ki nem sokkal, hogy az önkormányzat megváltoztatta álláspontját, és október 18., kedd délelőtt 10 órai kezdetre változtatta a kilakoltatás időpontját.

Kedden a Zsolnay Vilmos út 17. szám alatti ingatlan udvarán az AVM pécsi csoportjától többen álltak már a kilakoltatni kívánt család lakásának bejárata előtt, a bírósági végrehajtót várták.

Mint megtudtuk, Bogdán Lászlóné próbált egyezkedni a lakásgazdálkodási csoporttal, mivel az AVM pécsi csoportjának tudomása szerint a Lánc utcai volt gyermekotthon helyén vannak használható lakások. Ez a lehetőség azonban valami miatt végül nem jött össze, és ezek után jött az azonnali kilakoltatásról szóló telefonértesítés.

A bírósági végrehajtó – aki sem neve közléséhez, sem arca megmutatásához nem járult hozzá - meg is érkezett nem sokkal 10 óra után, majd hosszas fejtegetésbe kezdett az ügyről, miközben beleszaladt egy borzasztóan rossz és szerencsétlen hasonlatba, amin többen az újságírók közül is felháborodtak. Végül, látva az AVM ajtóban álló és ülő aktivistáit, kihívta a rendőrséget.

Azt is magyarázta, hogy ő már kézbesítette a végrehajtási okiratot, Bogdán Lászlóné viszont arról beszélt, a közmunkából kellett hazarohannia, de addigra a végrehajtó már elment, papírt pedig nem hagyott náluk. Ebben nem született egyetértés.

Közben a rendőrség késlekedett, az aktivisták pedig felhívták a csoport jogászát, aki szerint jogszerűtlen az egész kilakoltatás. Végül a rendőrök is megérkeztek, ám az épület udvarára már nem jöttek be, kint egyeztettek a közterület-felügyelet és az önkormányzat jelenlévő embereivel.

11 óra után már a költöztetésre kijelölt teherautó is elment a helyszínről, majd a karhatalom és az önkormányzat emberei is eltávoztak.

Egyelőre tehát elmaradt a kilakoltatás, ám nem tudni, meddig marad fenn ez az állapot.

Frissítés:

Kispál Sándortól, az Utcajogász Egyesület munkatársától kértek telefonos segítséget az AVM aktivistái kedden délelőtt. A jogász a Pécsi STOP kérdésére elmondta: amennyire Budapesten meg lehet állapítani a telefonon begyűjtött információkból, a kilakoltatás foganatosításának jogszabályi feltételei nem álltak fenn, mert csak ma kézbesítették az érintettnek a végrehajtási lapot.

Mint mondta: ha így volt, akkor a család önkéntes teljesítésre kap határidőt, ha ennek lejártáig nem költözik ki, utána jegyzőkönyvet vesz fel a végrehajtó, megküldi a papírt a bíróságnak, és az utóbbi kéri a foganatosítást egy végzéssel. Valamikor később.

- Helyszínről kapott információim szerint a végrehajtó saját hatáskörében döntött a kilakoltatás elhalasztásáról – mondta Kispál Sándor. - Ilyen helyzetekben viszont nincs erre lehetősége, kötve van a bíróság döntéséhez. A kilakoltatást egyetlen szereplő állíthatja le, a végrehajtást kérő, azaz az önkormányzat, ám most nem így történt. Ez is arra utal, hogy a keddi akció nem volt jogszabályszerű, ha minden rendben lett volna, akkor a megfelelő bírósági döntések birtokában akár a karhatalom segítségével is megtörténhetett volna a kilakoltatás.