Mikor még Szigetvárral védte a rezsicsökkentést a vádlott ex-polgármester

2016. október 18. 18:20 2016. okt. 18. 18:20

Hivatali vesztegetéssel és hűtlen kezeléssel vádolja a Mohácsi Járási Ügyészség K. János egykori fideszes szigetvári polgármestert, ugyanebben az ügyben vádlott még nevelt fia és egy egykori DK-s önkormányzati képviselő is. K. János a nepotizmus vádjára az előző választás varázsszavával csapott vissza: rezsicsökkentés! De segélyt is osztott, mikor már erősen rezgett a léc.

Sokaknak elkerekedett a szeme október 18-án, mikor a Mohácsi Járási Ügyészség a Baranya Megyei Főügyészség útján közreadta a hírt: hivatali vesztegetéssel vádolja a szigetvári volt fideszes polgármestert, egy önkormányzati cég vezetőjét, valamint a 2010-14 közti ciklus egyik helyi önkormányzati képviselőjét.

A közleményből kiderül - teljes terjedelmében itt lehet elolvasni -, hogy a volt polgármester K. János (III. rendű vádlott) a városi víziközmű-társaságot érintő jogszabályváltozás miatt a társaságban található gyógyfürdőt ki akarta szervezni egy másik önkormányzati tulajdonú cégbe. A cég élére nevelt fiát (M. Gergő, II. rendű vádlott, K. János feleségének fia) szerette volna kinevezni. M. Gergő a városi víziközmű-társaságot vezette egyébként ekkoriban, K. János pedig a cég felügyelőbizottsági elnöke volt.

Ehhez minősített többség kellett volna a helyi képviselő-testületben, ám ez nem jött össze, így emiatt kereste meg K. János az akkor a Demokratikus Koalíció színeiben politizáló, de szűkös anyagi helyzete miatt külföldön dolgozó Z. Lajost (I. rendű vádlott).

A képviselőt önkormányzati gépkocsival hozták és vitték - derült ki az ügyészségi közleményből -, a szavazáson pedig az ő voksával ment át a közgyűlésen a javaslat, hogy M. Gergő legyen az új gazdasági társaság vezetője.

Hogy ez miért is volt jó Z. Lajosnak, az már a közlemény további részében olvasható:

"A szavazás kompenzálásaként a polgármester 2014. januárjában utasította nevelt fiát, mint az önkormányzati cég vezetőjét, hogy a képviselő cégével vállalkozási szerződést kössön. Ezen szerződés alapján 3.810.000,- Ft. összegű számlát állított ki a cég, úgy hogy a képviselő I.r. vádlott cége semmilyen munkát nem végzett, ennek ellenére a cégvezető teljesítés igazolást állított ki, amely alapján a vállalkozói díjat kifizették."

A szigetvári fideszes polgármester nepotizmusáról annak idején az Együtt és a Szigetvári Emberekért Egyesület tartott is egy sajtótájékoztatót, ahol ezen ügy mellett más érdekes rokoni szálakról is elhangzottak dolgok - erről itt írtunk bővebben.

K. János a sajtótájékoztató után dörgedelmes hangú közleményre ragadtatta magát:

"Szigetvár nem hagyja magát! Megőrizzük értékeinket!

Szigetvár képviselő-testülete úgy döntött, hogy a takarékos és hatékony működtetés érdekében összevonja viziközmű vagyonának üzemeltetését, amelynek eredményeként továbbra is kézben tudja tartani a szolgáltatási díjak alakulását, vagyis megteremti a lehetőséget ahhoz, hogy a város megvédje a rezsicsökkentést.

Sajnálatos módon e döntés kapcsán ismét előkerültek olyan szereplők, akiknek pártja 18 évvel ezelőtt eladta a magyar energiaszolgáltatót, és amelyek kormányai 8 év alatt 100%-al emelték a gáz és a villamos energia árát.

Nyilvánvaló tény, hogy ezek a szereplők nem a szigetvári polgárok, hanem a privatizációban érdekelt pénzvilágot képviselik!

Egy szigetvári polgár számára nehezen érthető, hogy miért lenne jobb valakinek kiszolgáltatva lenni a viziközmű működtetésében, szemben azzal, ahogy ma Szigetváron működik: a szigetváriak által választott testület útján történő vagyongazdálkodással."

K. János 2010-14 közti ciklusában sok más dologgal is észrevetette magát a baranyai közélet porondján:

- volt, hogy a városba látogató Bajnai Gordon egykori miniszterelnök ellen közmunkások "tüntettek", az Együtt szerint azért, mert kivezényelték őket;

- volt, hogy saját nevén, polgármesterként pályázott állami földekre. Nyert is - bár nem annyit, mint amennyit megpályázott -, ám mikor a sajtó faggatni kezdte, bejelentette, hogy visszaadja a földet.

K. János annyira jól vezette városát, hogy a 2014-es önkormányzati választás előtt a Fidesz párttársa, a KDNP inkább a Jobbikkal fogott össze és külön jelöltet állított. Az eredmény meg is lett, K. János - aki a Fidesz polgármesterjelöltje volt - kompenzációs listáról jutott be a testületbe, ám később átadta a mandátumát másnak. Az eredményen még az sem segített, hogy a választás előtt hirtelen megnőtt a segélyosztás a városban, a mágikus telefonszám, amin be kellett jelentkezni a pénzért, a polgármesteri titkárságon csörgött. Mint kiderült, 2014-ben az akkor még fideszes többségű szigetvári önkormányzat fideszes polgármestere a 2013-ra szóló segélyek 750-szeresét osztogatta el.