Csizi: a T-54-es Pécsen nem a szovjet elnyomást szimbolizálja

2016. október 21. 10:53 2016. okt. 21. 10:53

Tudta? A T-54-es típusú tank az 1956-os forradalom szovjet elnyomását és a kommunista diktatúrát jelképezi, de Pécsen a hősiességet és az ellenállást szimbolizálja - mondta el Csizi Péter fideszes országgyűlési képviselő egy tankkal a háta mögött a megyeszékhely főterén. A harckocsi november 7-ig marad, de azt egyelőre nem tudni, hogy mennyibe is került a szállítása és a kiállítása.

- Gyerekek, kitört a háború, itt egy tank a téren! - kiáltott fel egy munkás a Jókai tér Széchenyi térre vezető részén október 21-én nem sokkal fél kilenc előtt. (A kollégák kissé hitetlenkedve néztek rá, ezért megismételte még egyszer, és hozzátette, hogy tényleg.)

A Széchenyi téren egy T-54-es típusú szovjet harckocsi várakozott egy tréleren, aztán hamar kiderült, magától fog lejönni onnan, és a helyére gördülni. Csizi Péter fideszes országgyűlési képviselő viccesen megjegyezte, a gumiszőnyeg csupán a térkövekért aggódó ellenzéki sajtó miatt van, mert elvileg a lánctalp egy négyzetcentiméterre eső nyomása kisebb, mint egy autóé. De azért hozzátette, jobb a biztonság és a gumiszőnyeg.

Az eredetileg fél kilencre meghirdetett sajtótájékoztató végül kilenc után indult meg, addig mindenki ázott csendben az esőben és nézte, ahogy a 41 tonnás kis monstrum előreóvatoskodik értő vezetője irányításával a gumilapokon.

Csizi Péter elmondta, a tank a szovjet elnyomását és a kommunista diktatúrát jelképezi, de Pécsen a hősiességet és az ellenállást tudja "megszimbolizálni". A Mecseki Láthatatlanok több ilyet állítottak meg, egyet pedig harcképtelenné tudtak tenni a gyenge felszereltségű ellenállók, akik az országban a leghosszabb ideig, egészen 1956. november 22-ig harcoltak - sorolta a képviselő.

(Több tankot úgy állítottak meg a forradalmárok, hogy olajat öntöttek az útra, így a harckocsik nem tudtak megkapaszkodni. A Mecsek-kapunál egy tankot kézigránát-kötegekkel tettek harcképtelenné - a szerk.)

Csizi kitért rá, a T-54-es október 21. és november 7. között fog állni a Széchenyi téren, ugyanis része lesz a városi megemlékezésnek, ezzel is emlékezve a pécsi munkásokra, bányászokra és egyetemistákra, akik a világ egyik legnagyobb hatalmát győzték le bátorsággal, hazaszeretettel.

Október 23-án 10 és 17 óra között a Széchenyi téren korhű autókat és ruhákat lehet ki- és felpróbálni, a hivatalos ünnepség délután fél négykor kezdődik, utána a tömeg a 48-as térre megy át, majd a Kodály Központba, ahol ingyenes hangverseny lesz, amire regisztrálni kell. A nap folyamán régi híradórészleteket, valamint a pécsi '56-os hősöket is meg lehet hallgatni - tette hozzá.

A Pécsi STOP kérdésére kiderült, jelen pillanatban még nem lehet tudni, hogy mennyibe is került a tank ideszállítása és a november 7-ig tartó állása, ugyanis Csizi Péter szerint még most is mennek döntések az országos megemlékezések keretéről. November 7. után azonban kész lesz a tételes elszámolás, utána már többet tud mondani - ígérte az országgyűlési képviselő.