Két betű kimarad az új magyar rendszámokból

2016. október 22. 12:12 2016. okt. 22. 12:12

Nemsokára elfogynak az N karakterrel kezdődő rendszámtáblák az országban, ám nem az ABC-sorrendet fogja követni a következő azonosítójelek kiosztása. Az O ugyanis kimarad, mivel problémát okozhat a rendszámfelismerő rendszereknél. Decembertől jöhet a P, utána viszont nem jön majd a Q.

Lassacskán elfogynak az N karakteres rendszámtáblák az országban - mondta a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának szóvivője az Inforádiónak.

Társi-Riczkó Mária elmondta, amikor az N karakteres rendszámtáblák kifutnak, akkor nem az ABC-sorrend szerinti O, hanem egyből a P karakteres azonosítók kiadása kezdődik el.

Az O azért marad ki - és mellette a Q is -, mert könnyű összetéveszteni a 0 ("nulla" karakterrel. "Ez különösen az automatikus rendszámfelismerő rendszereknél jelenthet azonosítási problémákat például az autópályákon vagy a parkolóházakban elhelyezett rendszereknél" - olvasható a cikkben.

Mindazonáltal az O és Q karakterek nem maradnak ki teljesen a kiosztásból: egyéni igényű rendszámtáblákon lehet használni. Emellett a rendszámok középső betűjeként is feltűnhetnek, a letiltás csak az első és harmadik karakterhelyen való szereplésre vonatkozik.

Az előrejelzések szerint várhatóan decemberben kezdődhet meg a P karakterrel kezdődő azonosítók gyártása.

"A meglévő adatok és a tapasztalatok alapján körülbelül 2030-ra futhat ki a 3 betű - 3 szám karakterű rendszámtábla, amit most használunk. Ez távlati időpont, és még nincsenek információink arról, hogy ezután milyen típusú és milyen karakterekből álló rendszámtáblák kerülnek majd forgalomba Magyarországon" - mondta el a szóvivő az Inforádiónak.

"Korábban is volt már arra példa, hogy egyes betűk és betűkombinációk szándékosan kimaradtak. A három betűkarakterből ugyanis értelmes magyar szavakat lehet alkotni, amelyek között vannak természetesen obszcén szavak is, így az ezekkel a karakterekkel rendelkező rendszámtáblákat le sem gyártjuk, és forgalomba sem kerülnek" - tette hozzá.