Tüntetés a szabadságért és a sajtószabadságért a tank tövében

2016. október 22. 10:03 2016. okt. 22. 10:03

Végleges lett a demokratikus ellenzék vasárnap esti pécsi demonstrációjának menetrendje. Civilek és pártok képviselői szólalnak fel, és bár a tervek között a Népszabadság egy újságírója is szerepelt, nekik ezt megtiltották – levelüket olvassák fel. A civilek komoly bejelentésre készülnek.

Mint ismert, a demokratikus pártok és a civilek közösen tartanak demonstrációt október 23-án este hatkor Pécs főterén. Heindl Péter, az esemény egyik főszervezője közleményében azt írja: „a civil szónokokat követően egyenrangú szereplőként a pártok képviselői is szót kapnak. Ezzel is demonstrálva, hogy a szabadságért való közös fellépés 56. október 23-án közös ügye valamennyiünknek: civileknek és pártaktivistáknak egyaránt”.

- Olyan egyenrangú partneri együttműködés hívei vagyunk, amelybe minél több polgártársunkat szeretnénk partnerként bevonni – így Heindl. - Úgy gondoljuk, hogy most nem a NER-rel szemben álló demokratikus pártok versengésének van az ideje, hanem az együttműködésnek, hogy közösen léphessünk fel a jogfosztó és korrupt rendszer ellen.

A közleményből kiderül: a tüntetés egyik célja a tiltakozás, a másik pedig éppen az, hogy a szónokok beszédeikben is keressék a válaszokat arra a kérdésre: hogyan lehet partneri együttműködéssel eredményesen harcolni a szabadságunkért és egy demokratikus társadalom közös megteremtéséért '56 szellemében. Nem csak a pártoktól várnak erre választ. Az együttműködés egy lehetséges, civilek biztosította keretének megteremtéséről számos civil mozgalmár nevében egy bejelentést is tesznek a tüntetésen.

A demokrácia jegyében minden párt egy felszólalóval képviselteti magát nagyságától, támogatottságától függetlenül vasárnap este.

A rendezvényen felszólalnak civilek - Vágó Gábor, Katona Andrea, Székhelyi József és Heindl Péter, valamint párttisztviselők: Tóth Bertalan, Hadházy Ákos, Kunszt Márta, Szentiványi István és Barabás Richárd.

Fel fogják olvasni a "Népszabadság volt újságíróinak" a tüntetésre írt levelét is. Eredetileg egy újságíró is felszólalt volna, de nekik ezt megtiltották, legtöbbjüket a cég egy ilyen megnyilvánulás után felelősségre vonná.