Misina-tető: jöhet a jégpálya, rábólintottak a félmilliárdos pályázatra

2016. október 28. 11:07 2016. okt. 28. 11:07

Elindulhat a Misina-tető megújítása, ugyanis a döntéshozók rábólintottak arra a félmilliárd forintos pályázatra, amivel a pécsi önkormányzat nemcsak a TV-tornyot világítaná ki, de a régi Misina étterem tetején jégpályát is kialakítana. Bár hasonlók Páva Zsolt 2014-es kampányígéretei közt is szerepeltek, a munkálatok a tervek szerint 2018-ra érhetnek véget.

Félmilliárd forintból újulhat meg a Misina-tető, október 27-én a pécsi közgyűlés felhatalmazta Páva Zsolt polgármestert, hogy aláírja az erről szóló támogatási szerződést.

Mint ismert, erről a fejlesztésről már volt szó az áprilisi közgyűlésen is, akkor derült ki, hogy egyrészt a projektben kivilágítanák a TV-tornyot (meg persze kissé fel is újítanák), másrészt a volt Misina étteremben egy látogatóközpontot, híradástechnikai múzeumot, valamint a tetején egy télen jégpályaként, nyáron minigolf-pályaként használható teret alakítanának ki. Az étterem épülete több tulajdonos birtokában van, viszont a félmilliárdos pályázatból csak 10 millió forintot lehet ingatlan megszerzésre fordítani, így a hiányzó összeget az akkori előterjesztés szerint a Modern Városok Programból teremtené elő az önkormányzat.

Az akkori dokumentum kitért a parkolóra is, mint közbiztonsági szempontból kritikus pontjára a városnak, a helyzet ellen térfigyelő kamerák felszerelésével védekezne a város. Megújulna a terület is, lenne rajta gyermek- és felnőtt-játszótér, új buszöblöt alakítanának ki, biciklitárolót építenének, valamint a turistautakat is rendbe tennék - írtuk korábbi cikkünkben.

Az április előterjesztésben még az szerepelt, hogy a Misina-tető évente 60-80 ezer látogatót vonz, ehhez képest a Magyar Távirati Iroda híradásában már évente mintegy 90 ezer látogatóról írnak.

"A baranyai megyeszékhely önkormányzatának tervei szerint az európai uniós forrásból 2018 februárjáig a tévétorony korszerű, LED-es megvilágítást kap, kilátószintje megújul, az építmény közelében információs központot, éttermet, jégpályát, minigolfpályát, játszóteret és parkolókat alakítanak ki, valamint utat, buszmegállót újítanak fel" - olvasható az MTI hírében.

A Misina-tetőre tervezett jégpálya ötlete már Páva Zsolt 2014-es polgármesteri kampányában is előkerült, igaz, akkor még a TV-toronyba álmodták meg a létesítményt. Azóta lejjebb költöztek az elvárások.