Ritka madárvendég tisztelte meg Baranyát

2016. november 3. 08:17 2016. nov. 3. 08:17

Vándorfüzikét láttak Pécsett, a szakemberek szerint ez volt a faj második baranyai előfordulása.

A vándorfüzike ázsiai elterjedésű madárfaj, Költőterülete keleti irányban az Urál-hegységtől az Ohotszki-tengerig terjed, déli irányban pedig a Himalája északi lábáig húzódik - írta legfrissebb hírlevelében a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és a Baranya Természeti Értékeiért Alapítvány.

A vándorfüzike testhossza 10 centiméter, szárnyfesztávolsága 14-20 centiméter, testtömege 4-9 gramm. Leginkább a zárt állományú nyír-, nyár- és fűzerdőket kedveli. Őszi vonulása augusztus végén kezdődik, telelésre Délkelet-Ázsiába vonul, de egyes példányok az eredeti vonulási iránnyal ellentétesen mozognak, és egészen a Brit-szigetekig eljutnak. A faj napjainkban az egyik leggyakoribb ázsiai kóborlónak számít Európában.

Vándofüzikét elsőként 2014. február 20-án figyeltek meg Baranyában, a madár Nagyharsányban tűnt fel. A jelek szerint idén nagyobb számban jelent meg a Kárpát-medencében, mert az ország több pontján is észlelték jelenlétét.

Október 6-án Pécsett, a tettyei városrészben sikerült egy példányt a hazánkban védett, 25 ezer forint eszmei értékkel bíró madár egy példányát, ami a faj második baranyai előfordulását jelentette.