Elszámoltatná a Fideszt az Együtt Baranyában is

2016. november 3. 12:22 2016. nov. 3. 12:22

Minden olyan vagyont visszavenne az Együtt a Fidesztől, amit az elmúlt hat évben korrupciógyanús ügyekben szereztek - mondta el Berkecz Balázs a pécsi városháza előtt. A politikus kitért arra is, hogy minden ilyen gyanús ügyletet ki kell vizsgálni, ha kell, korrupcióellenes ügyészség fölállításával. Mindezt a 2018-as választás követően tervezi a párt.

Elszámoltatná a Fideszt Baranyában is az Együtt a korrupciógyanús ügyekről - mondta el a pécsi városháza előtt tartott csütörtöki sajtótájékoztatóján Berkecz Balázs.

A párt országos elnökségének szigetvári tagja kiemelte, nem lehet úgy fejlődő pályára állítani egy országot, hogy közben ellopták az erőforrásokat, és minden ilyen a kormánypárthoz köthető pénzemberek, strómanok kezében van.

"A kormányváltás után éppen ezért vissza kell venni azokat a vagyonokat, melyeket az orbáni érdekkör jogszerűtlenül vagy joggal való visszaéléssel szerzett. Az igazságtétel érinti Orbán Viktor legszűkebb érdekkörét, például Tiborcz Istvánt, Mészáros Lőrincet, Garancsi Istvánt és Andy Vajnát, akik földekhez, kastélyokhoz, milliárdos hasznot hozó koncessziós jogokhoz, túlárazott közbeszerzéseken milliárdos haszonhoz jutottak állami segítséggel, és akik strómanként a miniszterelnök vagyonát kezelik.

Fel kell számolni az oligarcháknak kedvező törvényeket, a szerzett jogokat és a stróman-kultúrát. A korrupt módon szerzett állami földbérleteket fel kell mondani, a politikai alapon kiárusított földeket vissza kell szerezni.

Jóvátételi adót kell fizettetni mindazokkal, akik az Orbán-rezsim kedvezményezettjeiként tisztességtelenül jutottak vagyonhoz, állami közbeszerzésekhez vagy uniós pályázatokhoz. Az államnak kártalanítania kell mindazokat, akiknek magánnyugdíj-megtakarításait az Orbán-rezsim felélte, trafikjaikat, földjeiket, földbérletüket elvette, akiket kényszernyugdíjaztak, foglalkoztatási-tilalommal sújtottak, és megaláztak" - fogalmazta meg a politikus.

Berkecz hozzátette, a helyi korrupciógyanús ügyeket is felül kell vizsgálni, és az azokban érintett személyeket is el kell számoltatni. "Ilyen például a Zsolnay-Ledina ügye, a pécsi buszvásárlás - ahol drágábban vettek kevesebb buszt -, a pécsi vízmű elfoglalása, de a szigetvári volt fideszes polgármester hivatali visszaélését, vagy a harkányi ügyeket is ide lehet sorolni. Az ebben érintett személyeket pedig el kell számoltatni, erre egy független ügyészség lenne képes."

A Pécsi STOP kérdésére Berkecz Balázs elmondta, az ügyészség függetlensége a fontos, mivel látható, hogy az Alkotmánybíróság is kézi vezérlésűvé vált, és a bíróságokat is ez fenyegeti. Ha kell, egy korrupcióellenes ügyészséget is föl kell állítani, erről már született a pártnak javaslata is, hiszen látható, hogy más országokban ez működni tud - tette hozzá.