Anyanyelvi kalandtúra is lesz a magyar nyelv napján

2016. november 8. 16:20 2016. nov. 8. 16:20

Országszerte és határon túl is számos rendezvény, köztük anyanyelvi kalandtúra, ünnepi gála, irodalmi estek, előadások, gyermekprogramok és koncertek várják az érdeklődőket péntektől hétfőig a magyar nyelv november 13-án, vasárnap ünnepelt napja alkalmából.

Az Anyanyelvápolók Szövetsége (ASZ) különleges magyar nyelvi és irodalmi nyomkeresésre hívja az érdeklődőket Budapest belvárosában. A vasárnapi anyanyelvi kalandtúrán négy fős csapatok indulhatnak, a játék, amelynek részeként a főváros ismert és kevéssé ismert nevezetességeit érintik a játékosok nyomok után kutatva, mintegy két órát vesz igénybe, jelentkezni csütörtökig a szervezet internetes oldalán (www.anyanyelvapolo.hu) lehet.

A széphalmi Magyar Nyelv Múzeuma november 12-én szervez ünnepséget a magyar nyelv napja alkalmából, az eseményen az Anyanyelvünkért és Széphalomért díj átadása után - az idei kitüntetett Kováts Dániel irodalomtörténész, nyugalmazott egyetemi tanár - Dunai Tamás Szavakat fúvok című irodalmi estjét hallgathatják meg a résztvevők. A helyszínre délután 16 órakor indul ingyenes buszjárat a sátoraljaújhelyi Színház közből.

Gazdag, többnapos programkínálattal készül a Debreceni Művelődési Központ, amely a helyi iskolákban, könyvtárakban és közösségi házakban is szervez egyebek mellett interaktív gyerekjátékokat, mesekoncertet és nyelvi vetélkedőket. A rendezvénysorozat kiemelt alkalma a Debreceni Egyetemen szervezett ünnepi műsor lesz november 11-én. Ott Hoffmann István A kólától a pendrájvig - Hogyan változik írott nyelvünk? című előadását lehet meghallgatni, ezt követően idén is lesz közös versmondás, Ady Endre A föl-földobott kő című versét szavalhatják együtt a résztvevők.

A debreceni Csokonai Nemzeti Színház művészei kedvenc Arany János-verseikből szavalnak november 14-én, míg a Nagyerdei Víztoronyban november 12-én arról fognak kortárs költők és színművészek beszélgetni, hogy a líraiság hogyan jelenik meg a zenében és a vizuális művészetben.

Szegeden november 13-án városi nyelvi vetélkedőt rendeznek középiskolás diákoknak a Szent-Györgyi Albert Agórában, a legjobb csapatok könyvjutalomban részesülnek. A program részeként megemlékeznek a 20. század egyik legjelentősebb magyar nyelvészéről is, a 101 éve született Lőrincze Lajosról.

Balatonfüreden Ugron Zsolna íróval találkozhatnak az érdeklődők pénteken a Kisfaludy Galériában, míg szombaton rendezik meg a helyi önkormányzat és az Előretolt Helyőrség Íróakadémia által meghirdetett Kisfaludy Sándor versmondó versenyt.

A tavaly óta Romániában is hivatalos magyar nyelv napját ünnepelve közös anyanyelvi csapatjátékra hívja az érdeklődőket a kolozsvári Bethlen Kata Diakóniai Központban november 12-én a Georgius Aranka Társaság. Ezt követően az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület által szervezett Romániai Magyar Házak IV. Találkozóján Széman Emese Rózsa tart előadást arról, hogy milyen módon emlékezhetnek meg a civil szervezetek, magyar házak a magyar nyelv napjáról - olvasható az Anyanyelvápolók Szövetség honlapján, amely szerint a Magyarországtól több mint hétezer kilométerre fekvő kanadai város, Windsor magyar közössége is megünnepli a magyar nyelv napját november 13-án vasárnap.

2016-ban is megrendezik az Anyanyelvápolók Szövetsége már hagyományosnak mondható ünnepi gálaestjét a Pesti Vigadóban, amelyen mások mellett Berecz András ének- és mesemondó, Kubik Anna színművész, Petrás Mária népdalénekes, valamint a Cédrus táncegyüttes és a Resti Kornél zenekar lép fel. Az est folyamán adják át a Lőrincze-díjakat és a Maróti István emlékérmeket, valamint az ASZ országos esszépályázata, A Magyar Nyelv Múzeuma - Írj levelet Kazinczy Ferencnek! levélíró pályázata díjait, és Balatonfüred városának elismerését a Kisfaludy Sándor versmondó-verseny győzteseinek - olvasható a szervezet internetes oldalán.

November 13-át az Országgyűlés 2011-ben nyilvánította a magyar nyelv napjává, annak emlékére, hogy 1844-ben V. Ferdinánd magyar király ezen a napon szentesítette a magyar nyelvet hivatalossá tévő törvényt.