Iskolaállamosítás: Pécs még nem tudja, mennyibe fáj

2016. november 14. 14:05 2016. nov. 14. 14:05

December közepével újabb államosítás zajlik le a közoktatásban: most az iskolaépületek kerülnek át a Klebelsberg Intézményfenntartó Központhoz, innentől kezdve a rezsit is az állam állja. Pécsen még nem tudják, mekkora szolidaritási adóval lepi meg a várost a kormány. A cafetériával is lesznek kavarások sajtóhírek szerint.

Szolidaritás, vagyis fizess

December 15-én újabb időszámítás kezdődik a közoktatásban, ugyanis ettől a dátumtól kezdve az iskolák működtetése az önkormányzatoktól a Klebelsberg Intézményfenntartó Központhoz (KLIK) - vagyis közvetve az államhoz - kerül át.

Az önkormányzatoknak azonban nincs oka föllélegezni, ugyanis az eddig a működtetésre fordított összegek nem szabadulnak föl - a kormány ugyanis szolidaritási adót fog kivetni a fölmerülő költségek fedezésére.

A Magyar Nemzet cikke szerint ennek több városvezető sem örül, Budaörstől például az előzetes tervek szerint a kormány évi 2,3 milliárdot vasalna be, miközben a város 900 millió forint körül költött az iskoláira évente. Mindezek mellett a színvonal csökkenésétől is tartanak több településen is - derül ki a cikkből.

Cafetéria: a tankerületi központokon múlik

Az iskolák nem pedagógus végzettségű munkavállalói is átkerülnek az önkormányzatoktól a KLIK-hez, a béren kívüli juttatásuk azonban így veszélybe kerülhet. Van olyan budapesti tankerület, ahol ezt már be is jelentették, ami a nettó 80 ezret kereső takarítóknak (akik eddig 8 ezer forintnyi Erzsébet-utalványt kaptak pluszban) jelenthet gondot - olvasható a Magyar Nemzet egy másik cikkében.

A lapnak a KLIK sajtóosztálya úgy válaszolt, tankerületenként dől el a cafetéria kérdése, mivel minden tankerületi központ önállóan gazdálkodó költségvetési szerv lesz, így mindenhol más lehet a szerződésekben, amiket az önkormányzat és a tankerület vezetője köt meg.

(A cikkből az is kiderült, az iskolai épületek vagyonkezelői joga az illetékes tankerületi központokra száll át december 15. után.)

Pécsen még nem tudják, de bíznak a kormányban

Az üggyel kapcsolatban a Pécsi STOP megkereste a pécsi városházát több kérdéssel: hány iskola működtetését állják jelenleg (mekkora összegből), tudják-e már, mekkora lesz a rájuk kivetett szolidaritási adó, és ez okozhat-e esetleg gondot költségvetési szempontból?

Az önkormányzat válaszából kiderült, jelenleg 14 önálló szervezeti egységben 30 telephelyen működtetnek általános iskolát, középiskolát és kollégiumot. Ez évente 1,5-1,6 milliárd forintba kerül, de ebben benne vannak a működtetést végző dolgozók bérei is.

Hogy mekkora összegű lesz a Pécsre kivetett szolidaritási adó, arról még nincs információja a városházának, de bízva tekintenek a jövőbe a válaszuk alapján. "Az elmúlt hat évben a kormány számtalanszor bizonyította, hogy partnere Pécs városának, ezért abban biztosak lehetünk, hogy a szolidaritási hozzájárulás – ha lesz ilyen - nem fogja veszélyeztetni Pécs működését."

A biztonság kedvéért a Pécsi STOP megkereste a Belügyminisztériumot, hátha ott már okosabbak a szolidaritási adó kérdésében. Amint válaszolnak, újabb cikkel jelentkezünk.