Iskolát a londoni, elérhető árakat az itthoni magyaroknak

2016. november 24. 15:27 2016. nov. 24. 15:27

Szakács László, az MSZP baranyai parlamenti képviselője és Csaba István, a Societas pécsi elnöke tartott sajtótájékoztatót a szocialista párt Kórház téri képviselői irodájában.

Csaba István a baloldali ifjúsági mozgalom legújabb kezdeményezéséről beszélt. A neve „londoni magyar iskola”, és erről is szól. Nem tudni, hogy pontosan hány magyar él Londonban, de a számuk jelentős, 100 és 300 ezer közé tehető. Fiatalokról, középkorúakról van szó, és a gyermekeikről. Utóbbiak ma az angol általános és középiskolákba járnak hétköznap, majd hétvégén magyar alapítványi iskolákba mennek.

Csaba István elmondta: a megoldás angol-magyar kéttannyelvű általános és középiskola indítása lenne Londonban, amelyet a magyar kormány tart fenn, a diákoknak, illetve szüleiknek pedig ingyenes. Így megőrizhető lenne egy teljes generáció veszélyben lévő magyar identitása és a gyerekeknek is lenne szabadideje.

Az ötlet az ifjúsági mozgalomé, most az igényeket igyekeznek felmérni. Az elgondolást aláírással itt lehet támogatni: http://londonimagyariskola.hu/

Szakács László az MSZP javaslatait ismertette. Szólt a szakemberhiányról és arról: Pécsről 15-20, Komlóról 8-9 ezer ember vándorolt el. A kormány túladóztatja a minimálbért, ami a munkavállalókon nem segít, de legalább nehéz helyzetbe hozza a kis- és középvállalkozásokat.

Az MSZP politikusa elmondta még: egy átlagos fogyasztási szintig legalább 10-20 százalékkal csökkenteni kell az energiaárakat. Ugyanis amíg az olaj és a gáz világpiaci ára az elmúlt egy-két évben 40-60 %-ot csökkent, addig ezt a magyar háztartások egyáltalán nem érzik, itt csak egy papíralapú rezsicsökkentés volt, amit a háztartások alig éreztek meg, a szolgáltatók viszont annál jobban.

A baloldali párt nettó 100 ezer forintos minimálbért, az energiaárak és az alapvető élelmiszerek áfájának jelentős csökkentését, valamint a nyugdíjak korábbi svájci indexálásának visszaállítását javasolják, amely csak idén 3 %-os emelést jelentene.