Újabb államosítás az oktatásban: elveszhet a takarítók, portások cafeteriája?

2016. november 30. 07:32 2016. nov. 30. 07:32

A Nemzeti Pedagógus Kar elnöke is megalapozottnak tartja az oktatás újabb államosítása kapcsán fölmerült aggályokat: a nem pedagógus munkakörben dolgozó munkavállalóknak valószínűleg ugrik a cafeteriája az állami átvétellel.

December közepén újabb államosítás történik a közoktatásban, az iskolák működtetését ugyanis az állam a Klebelsberg Intézményfenntartó Központok - illetve a még most alakuló tankerületi központokon keresztül, melyeket a szakszervezet máris "kisebb mamutoknak" titulál - átveszi az önkormányzatoktól.

Az önkormányzatok az oktatás 2013-as központosítása óta az iskolák rezsiköltségeit és egyéb működtetési, karbantartási feladatait fizette - valamint az ezen feladatokat ellátó dolgozók (portások, karbantartók, takarítók, gondnokok például) munkabérét.

Ezeket a feladatokat és munkavállalókat veszi át az állam december közepétől, valamint szolidaritási adót is kivet a helyhatóságokra, hogy legyen valahonnan forrás ezt fedezni. A szolidaritási adó 166 önkormányzatot, köztük Pécset is érinteni fogja, azonban annak mértékéről még a Nemzetgazdasági Minisztérium sem tud. Egyelőre az a biztos, hogy havonta fogják levonni a sápot - írtuk korábbi cikkünkben.

Szolidaritási adó: a minisztérium sem tudja, hogy mennyit vonnak el

Az újabb államosítás kapcsán hamar fölmerült, hogy az eddig az önkormányzatok alkalmazásában állók a KLIK-hez átkerülve elveszthetik a cafeteriájukat, amely az amúgy sem magas - minimálbér környéki - fizetésüket csökkentené.

A Magyar Nemzet november közepén kérdezte erről a KLIK-et, ahonnan azt a választ kapták, hogy mivel minden tankerületi központ önállóan gazdálkodó költségvetési szerv lesz, így tankerületenként változhat, ki kap béren kívüli juttatást, és ki nem a nem pedagógus munkakört betöltők közül.

A Nemzeti Pedagógus Kar elnöke, Horváth Péter a HírTV egyik műsorában november 28-án úgy fogalmazott: a nem pedagógus munkakört betöltők valószínűleg elbukják a béren kívüli juttatásaikat, mivel a KLIK rendszerében cafeteria gyakorlatilag nem létezik, amit a tanárok is nehezményeznek.