Új választást tartana Siófokon a polgármester

2016. december 1. 08:13 2016. dec. 1. 08:13

Új választás kiírását, és a mostani testület feloszlatását vetette föl Lengyel Róbert független polgármester Siófokon. A városvezető szerint erre a Fidesz-frakció miatt lenne szükség, akik akadályozzák munkájában. A helyi Fidesz szerint egy meg nem szavazott polgármesteri jutalom van a háttérben.

Áll a bál Siófokon, Lengyel Róbert független polgármester (korábban a város rendőrkapitánya) azt javasolta, hogy oszlassák fel a testületet, és írjanak ki új választást.

Lengyel szerint "azóta zuhognak rám a különféle támadások, amióta bátorkodtam a siófokiakat tájékoztatni arról, hogy Fodor János vállalkozó, a helyi kézilabda klub tulajdonosa milyen, úgy egyébként 15 éves elkötelezettséget is tartalmazó és közel 3 milliárdos városi költségvetési pénzt igénylő üzleti ajánlatot juttatott el a hivatalunkba" - írja a Facebookon közzétett nyílt levelében.

A polgármester ezt az ajánlatot - hogy a város vásárolja meg körülbelül 15 év alatt a nemrég épült, és még épülő, kézilabdához szükséges létesítményeket, mint csarnok, kollégium, stb. - egyelőre elvetette, az ügyletet ugyanis mind ő, mind a város jogászai aggályosnak vélték - derül ki a nyílt levélből.

Az RTL Klub riportja:

A kézilabdaklub által ajánlottak után volt egy testületi ülés, ahol a többségben lévő fideszes frakció nem szavazta meg Lengyel maximum hathavi illetményének megfelelő jutalmát, az előterjesztést le is vetették a napirendről. Történt ez úgy, hogy 2015-ben ezt a jutalmat - bruttó 3,2 millió forintot - még megszavazták neki. A Fidesz-frakció és a polgármester közt már többször voltak csörték a 2014-es választás óta.

Mindezek után írta Lengyel a nyílt levelében, hogy akkor oszlassák föl a testületet, és tartsanak új választást, amelyen bebizonyosodhat, hogy tényleg rosszul végzi-e a munkáját, vagy sem.

A siófoki Fidesz-frakció vezetője, Szajcz Adrián közleményben reagált a felhívásra, amelyet a sonline.hu szemlézett. A cikkből kiderül, a helyi Fidesz szívesen látná azon ügyek nyilvánosságra hozatalát, amelyekben a polgármester szerint ők akadályozták. Azt is hangoztatta a frakcióvezető a közleményében, hogy fölösleges és drága lenne egy új választás. "Hogyha Lengyel Róbert a jutalom kérdéséhez köti a saját alkalmasságát, akkor vajon miért kapja a fizetését?... És a végül egy fontos kérdés: Polgármester úr! Ha megszavazta volna a testület az idei hat havi jutalmát, akkor is a testület feloszlatását követelte volna?" - olvasható a közleményben.

A helyi Fidesz egyébként a nyílt levél előtt azzal az ötlettel állt elő a Facebookon, hogy a polgármesteri jutalmat, plusz a képviselők decemberi tiszteletdíját ajánlják föl a város óvodáinak.

Lengyel Róbert mellett a siófoki civilek akarnak szolidaritási tüntetést tartani, az időpont december 9-re van kitűzve - derül ki a sonline.hu cikkéből.