Hét villányi borász is a Kárpát-medence legjobb bortermelői között

2016. december 6. 08:22 2016. dec. 6. 08:22

Nyilvánosságra került a Borászok Borásza díj 2017-es jelöltlistája, melyen hét villányi és öt jelöltet is találni.

A Borászok Borásza díjat 2007-ben alapította Rókusfalvy Pál a Kárpát-medence borászai számára - olvasható az elismerés honlapján. Mint írják, ez a díj alapvetően különbözik az összes eddigi borászoknak szóló díjtól, itt ugyanis nem szervezetek szavaznak vagy döntenek, hanem maguk a borászok választják ki maguk közül egy-egy szavazatukkal a legjobbat, a Borászok Borászát. Az emiatt kiemelkedő presztízzsel bíró elismerést a legtöbb szavazatot kapott borász nyeri. A cím elnyerésével semmilyen anyagi juttatás nem jár.

A Borászok Borásza cím birtokosa az a kiemelkedő minőségű bort készítő személy lehet, akit az elmúlt évek Borászok Borászai egymástól függetlenül a hazai bortermelők 50 legjobbja közé jelölnek. Szavazati joggal az 50 jelölt rendelkezik. A győztest egyszerű, de kétkörös szavazással választják meg. Az első kör után a legtöbb szavazatot kapott jelölt közül hozza meg a végső döntést az 50 jelölt szintén egy-egy szavazatával.

A napokban nyilvánosságra hozták a Borászok Borásza díj 2017-es jelöltlistáját.

A jelölési folyamat során a Borászok Borásza díj eddigi kitüntetettjei egyenként megalkották saját ötvenfős listájukat, ezeket a díjat felügyelő Vinum Praemium Alapítvány kuratóriuma összegezte, majd a jelölőtestületet alkotó Borászok Borászai egy kibővített kuratóriumi ülés keretében, közös megegyezéssel véglegesítették az 50 jelölt nevét - közölték az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményükben a szervezők. Ide kattintva látható a díj összes jelöltje.

Akárcsak az előző években, a 2017-es listán is a tokaj-hegyaljai termelők szerepelnek a legnagyobb számban: közülük 15-an kaptak jelölést, míg Villányból 7, Szekszárdról és Egerből pedig 5-5 borász került be a díj első fordulójába.