17,5 milliárdos Balaton-parti üdülőket adott át az állam egy alapítványnak

2016. december 5. 06:44 2016. dec. 5. 06:44

Ingyen adta át a fonyódi és zánkai gyermektábort egy alapítványnak az állam, pedig az üdülők 17,5 milliárdot érnek. Az alapítvány mögött álló Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató főigazgatója a Fidesz elbukott szegedi polgármester-jelöltje, Kothencz János.

Ingyen adta át az állam a fonyódi és zánkai gyermeküdülőket az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítványnak, és bár az ügylet még márciusban, egy gyors törvénymódosításnak köszönhetően történt, az ingyenes átadásra azután derült fény, hogy Tóth Bertalan szocialista frakcióvezető kiperelte a kapcsolódó dokumentumokat.

Az üdülők 17,5 milliárd forintot érnek.

Bangóné Borbély Ildikó MSZP-s országgyűlési képviselő egy sajtótájékoztatón elmondta, "az alapítványt a Hunguest Vagyonkezelő alapította, de azóta tulajdonoscsere történt, az alapítvány alapítói jogai nemrég kerültek át a Szeged-Csanádi Egyházmegyéhez tartozó Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgálathoz" - olvasható a hvg.hu cikkében.

A Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató főigazgatója a szervezet honlapja szerint nem más, mint Kothencz János, akit a Fidesz a 2014-es önkormányzati választáson Botka László ellenében indított a szegedi polgármesterségért.

"Bangóné Borbély Ildikó sajtótájékoztatóján azt firtatta, miért volt szükség az ingatlanok ingyenes átadására, miközben a gyermektáboroztatással, az ifjúsági programokkal kapcsolatos jövőbeni költségeket az alapítvány továbbra is állami forrásokból finanszírozza. Azt is szóvá tette, hogy az ingatlanátadáskor az alapítvány még nem volt közhasznú, pedig az ingyenes átadásnak ez volt a feltétele. Kifogásolta, hogy az alapítvány vezetésében több kormánypárti politikus volt és van" - áll a hvg.hu cikkében.

A Magyar Narancs cikke szerint az ingatlanok úgy kerültek át ingyen az alapítványhoz, hogy azokat a szervezet 15 év múlva eladhatja bárkinek.