A pécsi DK tiltakozik az iskolák további államosítása ellen

2016. december 7. 14:22 2016. dec. 7. 14:22

Erről Kunszt Márta, a párt pécsi elnöke és Náfrádiné Szakács Katalin volt iskolaigazgató beszélt szerdán a városházán.

Kunszt Márta a sajtótájékoztatón elmondta: a pécsi DK határozottan tiltakozik az önkormányzati iskolák további centralizálása ellen, mivel ez több szempontból is előnytelen a város számára. Mint mondta, Pécs városa évtizedeken keresztül prioritásként kezelte az oktatásügyet, s párthovatartozástól függetlenül igyekezett korszerűsíteni iskoláit. A befektetett tőke viszont most elveszik az önkormányzat számára: 33 iskola és 191 foglalkoztatott kerül át a Klebersberg Központhoz, ezzel ismét csökken az önkormányzat hatásköre és befolyása saját településén.

Önkormányzati célra (sport, kultúra, közélet) mostantól csak egy másik szerv engedélyével használhatja a város saját ingatlanjait. Szakács Katalin szerint igen kusza az előterjesztés ezen a téren, de semmiképpen sem megnyugtató. Az iskolák hetente 3, legfeljebb 4,5 órára kapják meg saját sportcsarnokukat, ráadásul a szöveg szerint még valamilyen használati díjat is kell érte fizetni, ám az már végképp rejtély, hogy az állami fenntartású iskola ezt hogy teszi meg a szintén állami fenntartó felé, és főleg miből.

A központosított oktatással távolabb kerül az iskola a valódi használóktól, a gyerekektől, a szülőktől, így ők nehezebben tudják befolyásolni az intézmények működését. Kunszt szerint az önkormányzat igen is jó gazdája volt az iskoláknak, és kontrollálható: ha a helyi városvezetés ténykedése nem tetszett a választópolgároknak, utóbbiak tudtak rá hatni, ez állami hivatalnokok esetében aligha működik.

A túlzottan centralizált oktatási rendszer szakmai teljesítményéről mindent elárul a DK szerint a tegnap nyilvánosságra került PISA felmérés (a 15 éves fiatalok kompetenciáját a fejlődő országokban mérő nemzetközi teszt – a szerk.), mely szerint a magyar gyerekek feladatmegoldó képessége minden mért mutatóban romlott. Kunszt Márta leszögezte: a DK pécsi Szervezete elhibázottnak tartja az iskolák további államosítását, és arra szólította fel a várost vezető Fideszt, legalább ne hagyják szó nélkül, hogy elvegyék a város vagyonát és eltávolítsák a dolgozókat az oktatástól.