Hoppá: 1,3 milliárdot dobott a kormány az Országos Roma Önkormányzatnak

2016. december 21. 11:46 2016. dec. 21. 11:46

A szervezet 1,6 milliárd forinttal tartozik az Emberi Erőforrások Minisztériuma felé. Furcsa gesztus.

Meglehetősen furcsa kormányhatározat látott napvilágot Magyar Közlöny december 20-án megjelent egyik számában.

Az "egyes civil és egyéb szervezetek támogatása forrásszükségletének biztosításáról" című kormányhatározatban több civil szervezet kap pénzt a kormánytól. A határozat indoklása szerint az emberi erőforrások miniszterének és a nemzetgazdasági miniszternek a támogatásra szánt 10,25 milliárd forintnyi összeget még 2016-ban kell előteremteniük.

Az emberi erőforrások miniszterének e feltételen túl még arról is gondoskodnia kell, hogy a kijelölt civil szervezetek egy összegben kapják meg a támogatást.

Az egyik ilyen támogatandó "civil" szervezet az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ), amely "speciális támogatások" címen 1,3 milliárd forintot kap a kormánytól.

A furcsaság a dologban "annyi", hogy az ORÖ által kezelt Híd a Munkába program miatt az Emberi Erőforrások Minisztériuma 1,6 milliárd forintnyi támogatást kér vissza tőlük a napvilágra került visszásságok miatt. Az ORÖ-nek a pénzt májusban kellett volna visszafizetnie, azonban ez novemberig nem történt meg a 444 novemberi cikke szerint.

Az Index októberi cikke szerint "az EMMI meglehetősen enyhe feltételeket szabott a tartozás törlesztésére: a májusban kötött megállapodás alapján a törlesztés első 11 hónapjában mindössze a teljes tartozás alig több mint 3 százalékát, összesen 55 millió forintot kell megfizetnie az ORÖ-nek. A tizenkettedik hónapban pedig a fennmaradó több mint másfél milliárd forintot egy összegben kell törleszteni, amire aligha van esély. Ennek ellenére a kormány nem nagyon szorgalmazza csődbiztos kinevezését."

Teleki László, az MSZP országgyűlési képviselője szeptember közepén Pécsen egy sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, az az 1,6 milliárd forint, amit elvileg a programra kellett volna költenie a szervezetnek, az a magyarországi romáktól hiányzik.