Nem állapítható meg bűncselekmény - ezért zárta le a NAV az áfatrükközés ügyét

2016. december 22. 08:05 2016. dec. 22. 08:05

Nem volt megállapítható a bűncselekmény, és a nyomozás folytatása sem hozott volna eredményt - ezért szüntette meg a NAV a Janus Pannonius Múzeumban még 2014-ben történt áfatrükközés kapcsán indított eljárását.

Megszüntette a nyomozást a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a Janus Pannonius Múzeumban a Leonardo-kiállítás kapcsán történt áfatrükközés ügyében - írtuk december 20-ai cikkünkben.

Mivel a NAV akkor csak egy egymondatos választ küldött ("A nyomozást a pénzügyi nyomozók megszüntették."), újabb kérdéseket küldtünk a hatóságnak, hogy ez mi miatt is történt.

A hatóság válasza itt olvasható:

A költségvetési csalás tekintetében a Büntetőeljárásról szóló törvény 190. § (1) bekezdés b) pontja (mivel a nyomozás adatai alapján nem állapítható meg bűncselekmény elkövetése, és az eljárás folytatásától sem várható eredmény) alapján, míg a számvitel rendjének megsértése tekintetében a 190. § (1) bekezdés a) pontja (a cselekmény nem bűncselekmény) alapján történt a megszüntetés.

Mint ismert, a 2014-es Leonardo da Vinci-kiállítás - amely finoman szólva sem lett pénzügyileg rentábilis - kapcsán 2016 márciusában derült ki, hogy a NAV adóbírságot szabott ki a múzeumra, valamint az adóhátrányt is behajtották a közintézményen. A büntetés és a befizetetlen adók miatt(adóhátrány: 6 millió 94 ezer forint; adóbírság: 3 millió 47 ezer forint; késedelmi pótlék: 144 ezer forint) összesen 9 millió 285 ezer forintot vasalt be a hatóság.

Szóval bűncselekmény nem történt, de azért egy majd' tízmilliós bírságot kiszabtak.